Položen kamen temeljac za 73 socijalna stana na Crvenim kućama
Položen kamen temeljac za 73 socijalna stana na Crvenim kućama

U srijedu, 3. prosinca 2014. u ulici Ive Mašine, u mjesnom odboru Crvene kuće, polaganjem kamena temeljca svečano je obilježen početak gradnje socijalnih stanova po modelu programa POS. Kamen temeljac položio će zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja mr.sc. Željko Uhlir, gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj

Na navedenoj će se lokaciji izgraditi stambena zgrada sa 73 stana, neto korisne površine 5.083,30 m2. Investicijska vrijednost građevine iznosi oko 31 milijun i 700 tisuća kuna, od čega predfinancirana sredstva Republike Hrvatske iznose oko 7.milijuna i 200.tisuća kuna. Predugovorna cijena je 813,66 eura po m2.

-Zgradu će po modelu programa POS graditi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama za potrebe Grada Zadra i ovo je do sada prvi primjer suradnje Države i Grada u gradnji socijalnih stanova po Programu POS-a, što znači da će stanove od Agencije otkupiti Grad i raspolagati s njima prema svom socijalnom programu. Usprkos krizi i recesiji Grad je našao snagu i način kako stambeno zbrinuti najugroženije zadarske obitelji, istaknuo je gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta. 

Zgradu je projektirao ured ARHITEKTI PAULIĆ d.o.o. iz Zagreba, radove će izvoditi LAVČEVIĆ-INŽENJERING d.o.o. iz Splita i LAVČEVIĆ ZADAR d.o.o. iz Zadra a nadzor će vršiti JURCON PROJEKT d.o.o. iz Zagreba. Od početka provođenja Programa POS u Hrvatskoj je izgrađeno 5457 stanova, od čega ih je na području Zadarske županije izgrađeno ukupno 419; u Benkovcu 15 stanova, u Biogradu na Moru 22 stana, u Ninu 4 stana, u Pagu 15 stanova te u Zadru 363 stana.