Otvoren Počasni konzulat Republike Albanije
Otvoren Počasni konzulat Republike Albanije
U ulici Jurja Barakovića otvoren Počasni konzulat Republike Albanije u Zadru.

Slijedom nedavnog imenovanja gosp. Antona Dedaja za počasnog konzula Republike Albanije u Zadru u Ulici Jurja Barakovića  svečano je otvoren Počasni konzulat. Njegovim djelovanjem nastavit će se unapređivanje dobrih veza i suradnje dviju zemalja koje imaju tradicionalno dobre odnose i nastojat će se ojačati gospodarska suradnja i trgovinska razmjena između dvaju naroda.

Svečanosti su nazočili Nj. E. gosp. Riza Poda, veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj, Nj. E.  gosp. Gëzim Kasapolli, veleposlanik Republike Kosovo u RH, saborska zastupnica gđa Ermina Lekaj-Prljaskaj, izaslanica Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, gđa Emilija Vučinić-Margeta, gradonačelnik grada Zadra, gosp. Branko Dukić, dožupan Zadarske županije gosp. Šime Vicković, predsjednik radne skupine Radne skupine koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije, gosp. Veselko Ćakić i gđa Arta Dodaj, zamjenica predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine u Zadru i nekolicina gostiju, jer epidemiološke mjere nisu dozvoljavale okupljanje većeg broja uzvanika.

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika, dožupana, saborske zastupnice i izaslanice MVPEI-a,  nazočnima se obratio Nj. E. Riza Poda, a onda je uslijedila riječ zahvale gosp. Antona Dedaja. Rezanjem vrpce na ulaznim vratima ureda i otkrivanjem ploče iznad ulaza svečano je otvoren Počasni konzulat Republike Albanije u Zadru.

Gradonačelnik je u svojoj pozdravnoj riječi istaknuo da je gosp. Dedaj poznati zadarski poduzetnik i poslovni čovjek koji živi sa svojom obitelji preko pedeset godina u Zadru te je aktivan član zajednice i promicatelj dobrih odnosa i suradnje s albanskom nacionalnom manjinom.

Veleposlanik Poda između ostalog je naglasio  značaj ovog događaja u bilateralnim odnosima Albanije i Hrvatske koji imaju posebno izvorište u Zadru, u zadarskim Arbanasima. Također je govorio o suradnji dviju zemalja i u okviru članstva u NATO savezu te o mogućnostima suradnje u okviru EU-a, obzirom da je Hrvatska najnovija članica, a Albanija je upravo otvorila pregovore s EU.

Zahvaljujući u svom govoru svima s hrvatske strane koji su svojim preporukama podržali prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Albanije i veleposlanika Rize Poda za imenovanjem za počasnog konzula, gosp. Anton Dedaj je pozvao sve kojima je njegova pomoć i posredovanje potrebno da se obrate u njegov ured, istaknuvši da je prihvatio ovo imenovanje i ovu čast, koja u albanskoj kulturi ima posebnu težinu i jednaka je životu, a spominje se u samoj tituli – počasni konzul.  Time je, kako je rekao: „prihvatio čast, prihvatio život te odlučio, u vrijeme kada se cijeli svijet suočava s mnogobrojnim izazovima, usmjeriti svoju energiju, zajedno sa svim ostalim Albancima, ovdje u Zadru i Zadarskoj županiji, prema izgradnji i promociji prijateljskih mostova.“