Otvoren Međunarodni festival dječjeg stvaralaštva
Otvoren Međunarodni festival dječjeg stvaralaštva
Ovoga ljeta u Zadru će se prvi put održati međunarodno natjecanje - Festival dječjeg stvaralaštva pod nazivom «Djeca - za bolji svijet!».

Svečanim programom u atriju palače Cedulin festival je otvoren, a uzvanicima su se obratili i ruski veleposlanik u Hrvatskoj, nj. e. Anvar Azimov, organizatorica Svetlana Kulichenko, te gradonačelnik Branko Dukić.

Tom prigodom gradonačelnik je rekao: - S velikom radošću dočekujemo mlade prijatelje iz čitavog svijeta tu u srcu našeg grada koji je oduvijek bio točka u kojoj su se presijecali putevi različitih naroda i civilizacija. Na tom sjecištu razmjenjivali su svoje kulture i običaje, a nama ostavili u naslijeđe neke od najvrjednijih spomenika i prebogatu kulturnu baštinu kojom se ponosimo i brižno čuvamo za naše buduće naraštaje. 
Najveća vrijednost svakog naroda su djeca, njihov intelektualni i stvaralački potencijal. Siguran sam da će nam ovaj festival to potvrditi. Raduje nas što u našem gradu možemo osjetiti tu kreativnu atmosferu mladih, svjedočiti njihovom povezivanju i stvaranju prijateljstava. Važno je da mladi na ovakvim manifestacijama nauče razumijevati i poštivati različitosti.

Organizacijski odbor Festivala čine: međunarodna škola «Integracija 21. st.» (Moskva), Međunarodna dobrotvorna zaklada Vladimira Spivakova, grad Zadar, Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj uz osobni angažman Veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj A. S. Azimova.

U tri dana trajanja festivala djeca će moći pokazati svoje sposobnosti u  šest umjetničkih kategorija, od koreografije koja uključuje klasičan i narodni ples do suvremene sa street danceom i neoklasičnog plesom. Druga kategorija je kazalište, treća “umjetnička riječ”, a tu su još pjevanje, sviranje te slikarstvo i primijenjena umjetnosti. U Zadar je tako stiglo stotinu djece iz šest zemalja Europe i Azije te njihovi roditelji.

 

Nastupe i radove sudionika ocjenjivat će eminentni kulturnjaci, akademici, profesori i docenti visokih glazbenih učilišta Rusije i Europe, Grigorij Gladkov, Luko Paljetak, Jekaterina Širman, Natalija Vorobjova-Hržić, Pjotr Guljko, Jekaterina Mesner, Marija Nefedova, Tamara Kazakova i Branka Višić Karavida.