Vatrogasci na terenu
Vatrogasci na terenu

Zbog olujnog nevremena praćenog grmljavinom i velikom količinom oborina tijekom noći, do 8:45 jutros, službe 112 i JVP zaprimile su ukupno 38 dojava građana zbog poplavljenih objekata i okućnica.

Do 8:30 službe JVP intervenirale su na 22 obiteljske kuće i 1 poslovnom prostoru, a 7 objekata je na čekanju zbog trenutne nedostupnosti samih objekata. Najveći broj dojava došao je sa zapadnog dijela Zadra, Petrčana, Kožina i Dikla. Podaci su to izneseni jutros na sastanku gradskih službi s gradonačelnikom.

Građani Zadra mogu i dalje pomoć zbog poplavljenih objekata zatražiti od JVP Zadar i Odvodnje d.o.o. Zadar.

Uslijed snažnog juga more je na pojedinim lokacijama nanijelo šljunak na pješačke staze i prometnice, pa je tijekom noći zatvorena za sav promet Trpimirova obala, a cestovne ophodnje krenule su noćas s čišćenjem prometnica vraćanjem izbijenih šahtova i uklanjanjem naplavljenih predmeta kako bi održali razinu prometne sigurnosti. Sve prometnice su sada prohodne.

 Za otklanjanje šteta nastalih od poplava, građani se mogu obratiti gradskoj upravi na tel. 023/208-185, za eventualni odvoz krupnog otpada ili korištenje isušivača ili odvlaživača prostorija.

 Do izgradnje sustava oborinske odvodnje najosjetljivije područje bilo je ono Bokanjca i Novog Bokanjca;  s tog područja nisu zaprimljene dojave o poplavljenim objektima, a ovo kišno nevrijeme prvi put od izgradnje popunile je i izgrađene retencije bazene.

Prema podacima DHMZ-a noćas je u Zadru palo 164 l kiše po m2, a najveća količina izmjerena je u intervalu od 23  do 24  sata, kada je palo 77 l/m2, ili 10 l više nego u satu najintenzivnijih padalina u poplavi 2017. godine. Količina kiše u tih sat vremena je ujedno je i viša od mjesečnog prosjeka oborina u ožujku u zadnjih 50 godina. Prema prognozi DHMZ-a , tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana ne očekuju se slične oborine, a krajem sutrašnjeg dana oborine će prestati.

 

 

Vezane fotografije

Olujno nevrijeme u Zadru Olujno nevrijeme u Zadru 2.	Vatrogasci – intervencija postrojbi JVP – ukupno 5 timova na raspolaganju građanima 1.	Cestari na intervenciji – od ranog jutra otklanjaju se naplavine s cesta uz obale 1.	Cestari na intervenciji – od ranog jutra otklanjaju se naplavine s cesta uz obale