Održane prve radionice u sklopu izrade SUMP-a Zadar
Održane prve radionice u sklopu izrade SUMP-a Zadar
Mobilnost građana Grada Zadra ekološki je prihvatljiva, efikasna, koristi sve prednosti moderne tehnologije.

U sklopu projekta izrade Plana održive urbane mobilnosti (eng. Sustainable Urban Mobility Plan  – SUMP) Zadra, u utorak 17. studenoga 2020. održane su dvije radionice: „Analiza problema“ i „Kreiranje vizije grada i rasprava o budućim scenarijima“. Radionice je održala tvrtka Ernst & Young Savjetovanje d.o.o. koja je ujedno i izrađivač SUMP-a Zadar.

Radionicama se nastojalo uključiti dionike i stanovnike područja grada Zadra i okolnih općina u proces izrade SUMP-a, na način da iznesu svoje viđenje postojeće mobilnosti grada Zadra te predlože smjerove razvoja ka održivijoj mobilnosti.

Sudionici radionica bili su studenti sa Sveučilišta u Zadru, predstavnici Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, Udruženja obrtnika Zadar, Lučke uprave Zadar, Postaje prometne policije Zadar, “Obale i lučice” d.o.o. te ostali.

Na samom početku su se uzvanicima uvodno predstavile važnosti izrade SUMP-a Zadra i ključni nalazi. Nakon uvoda, u grupama su se iznijeli ključni problemi s kojima se uzvanici najčešće susreću, a o kojima se nadalje i raspravljalo, upravo u svrhu stvaranja općenite slike postojećeg stanja mobilnosti u Zadru i njegovom okolnom području.

Dionici radionica istaknuli su probleme vezane uz pješačku i biciklističku infrastrukturu kao ključne, a uz to, spomenule su se i mogućnosti poboljšanja javnog gradskog prijevoza, potreba za edukacijom sudionika u prometu te reguliranje prometa električnim romobilima u centru Zadra.

U drugom dijelu radionice diskutiralo se o mogućim scenarijima razvoja područja SUMP-a u vidu infrastrukture, sigurnosti, javnog prijevoza, očuvanja okoliša i drugih ključnih tema ovog strateškog dokumenta. Sudionici su naglasili ulaganje u pješačku infrastrukturu, javni prijevoz kao prioritete, a spomenulo se i ulaganje u biciklističku infrastrukturu, sigurnost odvijanja prometa, optimiziranje sustava parkiranja, uvođenje novih tehnologija mobilnosti te povećanje pristupa osobama smanjene pokretljivosti.

U konačnici, sudionici radionica u grupama su definirali svoje vizije Grada, od kojih jedna glasi:

„Mobilnost građana Grada Zadra ekološki je prihvatljiva, efikasna, koristi sve prednosti moderne tehnologije. Lako je dostupna svim građanima i posjetiteljima Grada Zadra“.

 

Vezane fotografije

Održane prve radionice u sklopu izrade SUMP-a Zadar Održane prve radionice u sklopu izrade SUMP-a Zadar Održane prve radionice u sklopu izrade SUMP-a Zadar Održane prve radionice u sklopu izrade SUMP-a Zadar Održane prve radionice u sklopu izrade SUMP-a Zadar Održane prve radionice u sklopu izrade SUMP-a Zadar Održane prve radionice u sklopu izrade SUMP-a Zadar