Aktualnim satom, koji je obilovao nizom vijećničkih pitanja i inicijativa, započela je 31. sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra na kojoj su među ostalim, donešene odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova u sezoni i uvođenju spomeničke rente
Aktualnim satom, koji je obilovao nizom vijećničkih pitanja i inicijativa, započela je 31. sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra. Izdvojit ćemo ovdje neka od zanimljivijih, primjerice ono vijećnice Omerke Šarić koju je zanimalo zbog čega Grad Zadar konstantno financira NK «Zadar». Kako je naglasila gradonačelnica Lovrin, Grad financira športske klubove iz Proračuna jer želi što većem broju mladih učiniti sport pristupačnim. Poglavar za šport, Radovan Dunatov, dodao je kako se NK «Zadar» financira vrlo transparentno, što je vidljivo iz samih rashoda Grada, a prema Programu javnih potreba u športu.

Na pitanje vijećnika Mladena Vućetica o tome što se u ovom trenutku događa s bazenom i dvoranom na Višnjiku, odgovoreno je kako radovi idu predviđenim tijekom te se kašnjenja u izvedbi, za sada, ne očekuju.

Stanislav Antić podsjetio je na nužnost izgradnje spojne ceste u Kožinu, kao i postavljanje ležećih policajaca na postojećoj, na čemu se, odgovoreno je, radi.

Vijećnik Strelov upozorio je na potrebu proširenja Ulice Sv. Marije na Stanovima, na što je gradonačelnica Lovrin kazala kako je rješavanje tog problema po-čelo probojem spojnice Stanova s Bilim brigom, nakon čega je nastao zastoj zbog bespravnog graditelja na projektiranoj trasi ceste. Njemu je, dodala je Ana Lovrin, Grad nudio razne mogućnosti rješavanja tog pitanja, no sve su odbijene. Stoga je Grad Zadar pokrenuo postupak izvlaštenja te čeka nadležne službe da taj postupak okončaju.

Na pitanje vijećnika Eduarda Šimićeva koliko je Grad Zadar upoznat s prosvjedima Puntamičana zbog «otete» im zemlje, gradonačelnica je kazala kako, premda Grad nije ni obveznik u ovom slučaju, niti je na bilo koji način involviran u spomenuti spor, danas ona osobno i ministar mora, turizma, prometa i razvoja Božidar Kalmeta idu na razgovor s Puntamičanima.

Željka Ivančevića zanimalo kako to da su u autobusima Liburnije prisutni reklamni slogani vladajuće stranke, što je objašnjeno mogućnošcu bilo koje stranke da se reklamira i za to izdvoji novac.

Uz brojne inicijative, poput one o boljoj rasvjeti na Poluotoku, većoj čistoći grada i sl., dvije je zanimljive inicijative iznio i predsjednik Gradskog vijeća Davor Aras. Riječ je, naime, o inicijativi za postavljanjem svojvrsnog spomenika Domovinskom ratu u gradu, te osmišljavanju himne Grada Zadra.

Nakon aktualnog sata, sjednica je nastavljena prema predviđenom Dnevnom redu. Najznačajnije od jedanaest točaka Dnevnog reda današnje sjednice svakako su bile one koje se odnose na usvojeni prijedlog o izmjenama i dopunama Odluke o zaduživanju Grada Zadra izdavanjem municipalnih obveznica te prijedlozi odluke o spomeničkoj renti i zabrani izvođenja građevinskih radova tijekom turističke sezone koje su također usvojene.

Prema odluci gradskih vijećnika, zabranjuje se, naime, izvođenje građevinskih radova za vrijeme turističke sezone na području Grada Zadra, tocnije, od 1.srpnja do 1.rujna i to na području mjesnih odbora Poluotok, Petrčane, Kožino, Diklo, Puntamika, Brodarica, Arbanasi, Silba, Premuda, Olib, Ist, Molat, Brgulje, Zapuntel, Rava Mala, Rava Vela, Iž Mali, Iž Veli te Porovac. Pod građevinskim radovima, koji se u smislu ove odluke zabranjuju, smatraju se svi zemljani iskopi, rušenja, zidanje odnosno izrada konstruktivnih dijelova građevine, betoniranje, vanjsko žukanje i izrada krova – sve neovisno o načinu gradnje, te unutarnji građevinski radovi – izrada podloga i pregrada, žbukanje i slični radovi koji se izvode uz upotrebu građevinskih strojeva, te obrtnički radovi na izradi električnih i vodovodnih instalacija. Iznimno od ovdje propisanog, mogu se izvoditi neki interventni radovi. Upravni nadzor nad ovom odlukom provodi Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Najveća novost u izmjenjenoj odluci o zaduživanju Grada izdavanjem municipalnih obveznica odnosi se na rok dospijeća plaćanja istih, koji je s deset godina smanjen na sedam. Inače, emisija obveznica, prema riječima gradonačelnice, mogla bi početi već u srpnju.

Prema odluci vijećnika, obveznici poreza na dohodak ili dobit koji obavaljaju gospodarsku djelatnost na području kulturno-povijesne cjeline ili u nepokretnom kulturnom dobru, plaćat ce spomeničku rentu čija se visina određuje prema površini korištenog poslovnog prostora te vrsti djelatnosti.

Vijećnici su prihvatili i izvješće državnih revizora o obavljenoj reviziji Proračuna Grada Zadra za 2003.godinu prema kojemu nije bilo nenamjenskog i nezakonitog korištenja sredstava iz Proračuna, a uskladili su i Plan zaštite od požara grada Zadra za tekuću godinu.

Novost koja se poprilično tice naših građana jest ta da će se kroz nekoliko dana početi naplaćivati i parkiralište na Obali kneza Branimira, a zbog velikog pritiska vozila na spomenuto parkiralište. Stoga će se, kako je odlučilo Gradsko vijeće Zadra, Branimirova obala urediti kao javno parkiralište, uz plaćanje naknade.