Brojnim vijećničkim pitanjima na Aktualnom satu započela je današnja, 17. po redu sjednica Gradskog vijeća.

Znaju li čelnici Grada tko je novi vlasnik tvrtke „Luka d.d.“, zanimalo je na samom početku vijećnicu Antičević – Marinović, kojoj je gradonačelnik Kolega odgovorio kako bi i on osobno volio znati tko je kupio dionice te tvrtke, stoga očekuje da će se novi vlasnici uskoro konačno predstaviti Gradu Zadru...

Brojnim vijećničkim pitanjima na Aktualnom satu započela je današnja, 17. po redu sjednica Gradskog vijeća.

Znaju li čelnici Grada tko je novi vlasnik tvrtke „Luka d.d.“, zanimalo je na samom početku vijećnicu Antičević – Marinović, kojoj je gradonačelnik Kolega odgovorio kako bi i on osobno volio znati tko je kupio dionice te tvrtke, stoga očekuje da će se novi vlasnici uskoro konačno predstaviti Gradu Zadru. Dodao je, također, kako Grad doista nema nikakvih zakonskih mehanizama kojima bi došao do saznanja o onima koji stoje iza kupnje dionica.

Na traženje ove SDP-ove vijećnice, Živko Kolega je pojasnio prijedlog DPU-a Maslina koji je trenutno na javnom uvidu, a kojim je predviđena gradnja stambenog objekta na području bivšeg rasadnika Hrvatskih šuma, na zemljištu koje je ova tvrtka prodala prošle godine. Riječ je o minimalnom dopuštenom koeficijentu izgradivosti, kao i iskoristivosti, a gradnja objekta planirana je na području tik uz postojeće stambene objekte, na način da se sačuva postojeća park-šuma, te se ona uredi kao javni prostor i stavi u funkciju građanima koji su dosad taj prostor imali prilike vidjeti ograđen i zapušten.

HSS-ov vijećnik Tino Festini zatražio je pismeni izvještaj o dugovanjima zakupaca poslovnih prostora u vlasništvu Grada, te je apelirao na pomoć Grada maslinarima, a HDZ-ovog Danijela Telesmanića zanimalo je, pak, kada će biti uređena frekventna ulica Petra Skoke na Smiljevcu, te kada će se krenuti s probojem Bihaćke ulice.

S vijećničke govornice stigli su odgovori čelnika kako će se Ulica Petra Skoke u potpunosti rekonstruirati prilikom izgradnje kolektora Smiljevac, našeg najvećeg kolektora u sklopu Projekta Jadran, dok se proboj Bihaćke očekuje početkom godine, budući da sljedeći tjedan Grad konačno potpisuje nagodbu s vlasnikom objekta na tom koridoru.

Nezadovoljna pismenim odgovorom vezanim za prekomjerni izlov ribe u zadarskom akvatoriju te korištenje mreža migavica i ludar, vijećnica Omerka Šarić ponovno je inicirala da se uputi zajedničko protesno pismo nadležnima, što je i prihvaćeno, a zanimalo je i zbog čega nisu deložirani bespravni stanari u gradskim stanovima. Naglašeno je prije svega kako kreće revizija socijalnih stanova, a gradonačelnik Kolega je pojasnio kako često i sam potpisuje odgodu deložacija bespravno useljenih stanara jer je ponekad doista riječ o teškim socijalnim slučajevima i osobama s invaliditetom koje nisu našli mjesto na listi za socijalne stanove.
Nezavisni Stanislav Antić ponovno je apelirao na uređenje priobalja od Dikla preko Kožina do Petrčana, što će se, kazano je, učiniti kada se izradi UPU Kožina i odrede granice pomorskog dobra.
Na kritiku HSP-ovog Damira Biloglava vezanu za nesinhronizirane semafore na gradskim prometnicama stiglo je pojašnjenje kako je, premda niti jedan semafor u gradu nije u ingerenciji Grada Zadra, u suradnji s HC-om i ŽUC-om Grad pokrenuo izradu studije semaforizacije gradskih prometnica koja će krajem godine biti prezentirana javnosti, a temeljem koje će se poraditi na boljoj usklađenosti semafora.

Vijećniku Željku Mikinu pojašnjena je sudbina zgrade Doma hrvatske mladeži te je rečeno kako će ona biti data na korištenje Sveučilištu, s naglaskom da najmanje 50 posto prostora koriste studenti za svoje izvannastavne aktivnosti. Također, u postupku je osnivanje Sveučilišnog poslovnog centra u koji će preći svi postojeći zaposlenici DHM-a, dok će se za potrebe udruga mladih i ostale zadarske mladeži urediti prostor u vojarni Stjepana Radića, na površini od 2.800 m2.

Prihvaćena je i inicijativa vijećnice Silvane Šoše za izgradnju nadrešnica na postojećim ugibalištima za autobuse na Zagrebačkoj ulici, dok se gradonačelnik, ali i ostatak gradskih vijećnika nije složio s kritikama vijećnika Maštrovića na ovoljetni rad Jedinice prometne mladeži.

Vijećniku Ivi Gregovu iznijete su sve tražene informacije i pojašnjenja vezana uz rekonstrukciju prometnice Put Dikla, a na pitanje nezavisnog Borisa Budana o tome razmišlja li se na raskrižju kod Rvanica izgraditi kružni tok odgovoreno je kako se vjeruje da će upravo idjeno rješenje u izradi za područje Foše, Ravnica i Jazina, kao i naknadni detaljni plan uređenja tog područja, ondje predvijdeti izgradnju kružnog toka.

Nakon aktualnog sata izvršena je prezentacija Plana intervencija u zaštiti okoliša Grada Zadra, koji je kao takav i prihvaćen, potom je usvojen i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Zadra koji podrazumijeva ustroj novog upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja“, sve sukladno novom Zakonu o gradnji koji je na snagu stupio 1. listopada, a o čemu je javnost detaljno obaviještena nakon prošle sjednice Poglavarstva.
Uz usvajanje odluke kojom su određene naknade troškova i nagrada za rad članovima vijeća, odnosno predstavnika nacionalnih manjina za Grad Zadar, odlukom gradskih vijećnika danas je za novog ravnatelja Hrvatske kazališne kuće, a temeljem provedenog javnog natječaja, ponovno imenovan Renato Švorinić.

Pored još nekih imenovanja članova odbora Gradskog vijeća, vijećnici su po provedenom javnom nadmetanju odlučili poslove božićnog ukrašavanja grada povjeriti tvrtki Marex-elektrostoj iz Zadra i to u četverogodišnjem razdoblju.

U stanci današnje sjednice Vijeća, predstavnici Poglavarstva i Gradskog vijeća položili su vijence i zapalili svijeće na Središnjem križu na Gradskom groblju u povodom sutrašnjeg blagdana Svih svetih.