Odjel za mlade otvoren u Gradskoj knjižnici
Odjel za mlade otvoren u Gradskoj knjižnici
Mladi dobili 995 kvadrata novog prostora za čitanje, druženje, igru i kreativni rad.

Gradska knjižnica Zadar proširila se danas za gotovo 1000 m2 prostora namjijenjenih prvenstveno mladima. Opremljen s preko 8000 knjiga na hrvatskom jeziku, 1600 knjiga na engleskom u Američkom kutku i 26 000 jedinica glazbene građe, ovaj dodatak dosadašnjem prostoru čini velik iskorak u ponudi za mlađe korisnike. Osim knjiga i glazbe, na raspolaganju su im i 3D printer, Play Station, kutak za snimanje multimedije i brojni drugi sadržaji.

Američki kutak sufinanciralo je veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, te je na otvorenju sudjelovala i II. tajnica za odnose s javnošću, Erica King. Ta suradnja započela je još 2005. godine kroz različite događaje, radionice, programe, izložbe, koncerte, ali i kroz nabavu knjižnične građe i digitalne opreme koje se nalaze u Američkom kutku.

Svi dobro znamo što naša knjižnica predstavlja zadarskoj zajednici, posebice djeci i mladima, koliko pozitivno utječe na njihovo obrazovanje i odgoj, potiče na istraživanje, ali i doprinosi kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i kreativnom druženju. Gradska knjižnica Zadar odavno je postala pretijesna za sve njezine korisnike i organizaciju različitih događanja što dovoljno govori ne samo o interesu Zadrana za knjigom, nego i o potrebi za sudjelovanjem u brojnim zbivanjima koja obogaćuju naš društveni život. Ne zaboravimo, odjeli knjižnice šire se po čitavom gradu, prije godinu dana vratili smo jedan područni odjel u Providurovu palaču, uskoro otvaramo i odjel na Stanovima. Bili brig, Arbanasi, Ploča, Crno, Bokanjac, Kožino, stacionari Silba Olib, dva bibliobusa Ono što ih sve veže su njihovi korisnici. A to je svakako na ponos ovom gradu, kazao je gradonačelnik Branko Dukić dodajući knjižnica definitivno jezgra oko koje se okuplja zadarska mladost, širi svoje interese, dijeli svoja iskustva i znanja.

 Oko te jezgre niknuo je i ovaj Centar za mlade koji ćemo, nadam se, uskoro otvoriti kao jezgru buduće zadarske kreativnosti i inovativnosti. U svakom slučaju, siguran sam kako će nam i ovi novi prostori uskoro biti pretijesni za sve korisnike. Ali to su već slatke brige, istaknuo je gradonačelnik. 

Ukupna vrijednost projekta "Centar za mlade - Rekonstrukcija Centra za mlade i izrada novog urbanističkog rješenja prostora bivše vojarne u ulici Stjepana Radić u Zadru" u sklopu kojeg je uređen i Odjel za mlade gradske knjižnice Zadar iznosi 39.870.743,71 kn, od čega se EU sredstva 33.150.000,00 kn. Projekt je financiran novcima iz Programa integriranog teritorijalnog ulaganja.