Obnovljivo i pametno hlađenje za urbanu Europu
Obnovljivo i pametno hlađenje za urbanu Europu

U nastavku programa 3.Tjedna energetske učinkovitosti Grada Zadra, u Maloj vijećnici održana je Radionica u sklopu EU projekta „RESCUE“ (REnewable Smart Cooling for Urban Europe) – Obnovljivo pametno hlađenje za urbanu Europu, koju su provodili predstavnici međunarodnog udruženja Euroheat & Power iz Brussselsa.

Na radionici su sudionici upoznati s projektom, centraliziranim hlađenjem, mogućnostima, načinima i prednostima njegovog uvođenja, uštedama koje se mogu ostvariti njegovim uvođenjem te mogućnostima njegovog uključivanja u akcijske planove energetski održivog razvitka gradova i općina, a također je predstavljena i studija slučaja provedena u gradu Osijeku te alati za izračun energetskih potreba za određeno područje odnosno grad.

 U Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje održana je radionica Solarni suncokret na kojoj je ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića učenicima održao predavanje o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Također su predstavljena električna vozila od kojih jedno može koristiti sunčevu energiju za svoj pogon, a koja su izradili učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića.