Obilazak dva primjera dobre prakse na Novom Bokanjcu
Obilazak dva primjera dobre prakse na Novom Bokanjcu

Pročelnik za graditeljstvo i energetsku učinkovitost Darko Kasap sa suradnicima obišao je dva primjera dobre prakse sufinanciranja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Radi se o dvije obiteljske kuće na Novom Bokanjcu, obitelji Dujmović koja je uz zajedničko sufinanciranje Grada Zadra i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinovitosti postavila novu fasadu kako bi se poboljšala toplinska izolacija kuće, te obitelji Furdi koja je po istom modelu postavila solarne kolektore za grijanje vode za kućanstvo.

 

-Nakon tri godine i početnih problema s lošim odazivom građana, došli smo do modela gdje imamo veliku zainteresiranost građana, koji prepoznaju ovaj model sufinanciranja kao priliku za uštede na troškovima režija za kućanstvo. Do sada smo u suradnji s građanima realizirali projekte u vrijednosti od 290 000 kuna, od predviđenih  400 000. Još je nekoliko projekata u tijeku, te će biti dovršeni u idućih par mjeseci.- rekao je pročelnik Kasap. Obitelji koje su sudjelovale u ovom projektu su izuzetno zadovoljne i već primjećuju ostvarene  uštede.

Treću godinu zaredom Grad Zadar u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostvaruje projekte sufinanciranja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti u kućanstvima. Do sada je ostvareno 11 projekata obnove fasada u cilju energetske učinkovitosti i 22 projekta koji se odnose na obnovljive izvore energije poput postavljanja solarnih panela u ukupnoj vrijednosti 400 tisuća kuna.

U tom smislu grad je isprojektirao i nekoliko škola i vrtića, a  najbolji primjer je ŠC Višnjik u kojem je uloženo 2 milijuna 700 tisuća kuna za projekt postavljanja solarnih panela na zatvorenom bazenu i prenamjene kotlovnice. U pripremi je sufinanciranje projektne dokumentacije za povećanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu, dakle obnovi fasada na stambenim zgradama. To je sad lakši posao s obzirom da se zakon mijenja i za obnovu fasade stambene zgrade više neće biti potrebna suglasnost svih vlasnika stanova, već 51% od ukupnoga broja vlasnika stanova u zgradi.

Vezane fotografije

Obilazak dva primjera dobre prakse na Novom Bokanjcu Obilazak dva primjera dobre prakse na Novom Bokanjcu Obilazak dva primjera dobre prakse na Novom Bokanjcu Obilazak dva primjera dobre prakse na Novom Bokanjcu Obilazak dva primjera dobre prakse na Novom Bokanjcu Obilazak dva primjera dobre prakse na Novom Bokanjcu