Obilazak dva primjera dobre prakse na Novom Bokanjcu

Pročelnik za graditeljstvo i energetsku učinkovitost Darko Kasap sa suradnicima obišao je dva primjera dobre prakse sufinanciranja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Radi se o dvije obiteljske kuće na Novom Bokanjcu, obitelji Dujmović koja je uz zajedničko sufinanciranje Grada Zadra i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinovitosti postavila novu fasadu kako bi se poboljšala toplinska izolacija kuće, te obitelji Furdi koja je po istom modelu postavila solarne kolektore za grijanje vode za kućanstvo.

 

-Nakon tri godine i početnih problema s lošim odazivom građana, došli smo do modela gdje imamo veliku zainteresiranost građana, koji prepoznaju ovaj model sufinanciranja kao priliku za uštede na troškovima režija za kućanstvo. Do sada smo u suradnji s građanima realizirali projekte u vrijednosti od 290 000 kuna, od predviđenih  400 000. Još je nekoliko projekata u tijeku, te će biti dovršeni u idućih par mjeseci.- rekao je pročelnik Kasap. Obitelji koje su sudjelovale u ovom projektu su izuzetno zadovoljne i već primjećuju ostvarene  uštede.

Treću godinu zaredom Grad Zadar u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostvaruje projekte sufinanciranja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti u kućanstvima. Do sada je ostvareno 11 projekata obnove fasada u cilju energetske učinkovitosti i 22 projekta koji se odnose na obnovljive izvore energije poput postavljanja solarnih panela u ukupnoj vrijednosti 400 tisuća kuna.

U tom smislu grad je isprojektirao i nekoliko škola i vrtića, a  najbolji primjer je ŠC Višnjik u kojem je uloženo 2 milijuna 700 tisuća kuna za projekt postavljanja solarnih panela na zatvorenom bazenu i prenamjene kotlovnice. U pripremi je sufinanciranje projektne dokumentacije za povećanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu, dakle obnovi fasada na stambenim zgradama. To je sad lakši posao s obzirom da se zakon mijenja i za obnovu fasade stambene zgrade više neće biti potrebna suglasnost svih vlasnika stanova, već 51% od ukupnoga broja vlasnika stanova u zgradi.

Vezane fotografije