Nove mjere prema gospodarstvu i socijalno ugroženim građanima
Nove mjere prema gospodarstvu i socijalno ugroženim građanima
Gradonačelnik Dukić predlaže za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća Grada Zadra.

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Branko Dukić predložit će vijećnicima nove mjere za ublažavanje negativnih efekata uzrokovanih epidemijom virusa COVID – 19 koje su usmjerene prema gospodarskim subjektima i socijalno ugroženim osobama na području Grada Zadra. 

Nakon održanog radnog sastanka s čelnicima HGK – Županijske komore Zadar, HOK Zadarske županije i zadarskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kojem su raspravljene dosadašnje mjere potpore zadarskom poduzetništvu i obrtništvu te napravljena analiza aktualnog stanja na lokalnom tržištu rada, gradonačelnik Dukić prihvatio je prijedlog o novoj mjeri potpore zadarskom gospodarstvu.

Prijedlogom Odluke o privremenom djelomičnom oslobađanju plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe obavljanju poslovne djelatnosti obuhvaćeni su svi obveznici kojima je rad zabranjen, onemogućen ili znatno otežan, a koji su ostvarili mjere potpore za očuvanje radnih mjesta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje za jedan mjesec od ožujka 2020. godine.

Za te poslovne subjekte obveza se umanjuje za 15 posto za razdoblje travnja, svibnja i lipnja ove godine.

- Kako sam i najavio predstavnicima zadarskih poduzetnika i obrtnika, pronašli smo način prihvatiti njihov prijedlog o smanjenju obveza plaćanja komunalne naknade onim poslovnim subjektima koji izravno trpe posljedice epidemije. Treba znati kako su prihodovna sredstva od komunalne naknade namjenska i neizostavna za osiguravanje svakodnevnih potreba za život našeg grada. Ipak, uspjeli smo iznaći način za udovoljavanje zahtjeva naših poduzetnika i obrtnika, a dijelom i s provedenim uštedama u samoj gradskoj upravi, bilo da je riječ o smanjenju plaća ili racionalizacijom poslovanja – kazao je gradonačelnik Dukić i naglasio kako donošenje i ove mjere mora ostati usklađeno s potrebama svih ostalih dijelova javnog sustava - dječjih vrtića i škola, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova.

Također, radi nastupanja posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom, u vremenskom razdoblju od 1. ožujka do 1. lipnja svim obveznicima plaćanja komunalne naknade neće se obračunavati zatezna kamata za obroke kojima je datum dospijeća unutar navedenog razdoblja.

S ovom novom mjerom smanjenja obveze plaćanja komunalne naknade uz dosadašnje mjere oslobađanja plaćanja naknade za zakup gradskih poslovnih prostora i javne površine te udjela u oslobađanju plaćanja poreza na dohodak, ukupan iznos potpora zadarskom gospodarstvu premašuje 22,5 milijuna kuna.

Kao mjeru potpore socijalno osjetljivim i ugroženim stanovnicima Zadra gradonačelnik Branko Dukić vijećnicama i vijećnicima u Gradskom vijeću predložit će i donošenje Odluke o privremenom oslobođenju od plaćanja najamnine za socijalne i/ili zaštićene najmoprimce u stanovima u vlasništvu Grada Zadra. Usvajanjem tog prijedloga najmoprimci u stanovima u vlasništvu Grada Zadra koji imaju sa Gradom Zadrom sklopljene ugovoru o najmu stana i koji plaćaju socijalnu i/ili zaštićenu najamninu, bit će oslobođeni obveze plaćanja najamnine za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine. 

- Posljedice epidemije osjećaju svi naši sugrađani, ne samo gospodarstvenici. Od same pojave korona virusa naše prve mjere bile su usmjerene prema starim i nemoćnim osobama u suradnji s Crvenim križem, ali i prema obiteljima s malom djecom kroz oslobađanje naknade za boravak djece u dječjim vrtićima. Ovo je nova mjera pomoći socijalno osjetljivoj skupini građana. Solidarnost je u Zadru način življenja i to me čini iznimno ponosnim – zaključio je Dukić.