Nastavak suradnje s privatnim vrtićima
Nastavak suradnje s privatnim vrtićima
Gradonačelnik Dukić dodijelio ugovore vrtićima drugih osnivača i predstavio projekte izgradnje novih vrtića.

U Velikoj vijećnici Grada Zadra, gradonačelnik Branko Dukić dodijelio je ugovore vrtićima drugih osnivača te predstavio projekte izgradnje novih vrtića. Dodijeljena su 22 ugovora za koje je u Proračunu izdvojeno 18.334.000,00 kuna.

U dječjim vrtićima 150 djece više nego lani
I ove godine tražili smo mjesto više u zadarskim vrtićima. Hvala Bogu, jer imamo sve više djece, imamo sve više zahtjeva za upis. To nam potvrđuje da su njihovi roditelji zaposleni, a odgojni i programski standardi u našim vrtićima poželjni, kazao je uvodno gradonačelnik Dukić i nastavio: U ovom trenutku, u 18 objekata s ukupno 80-ak vrtićkih skupina gradskih ustanova „Radost“ i „Sunce“, upisano ih je više od 1750. Naši partnerski vrtići okupljaju više od 1350 djece. Dakle, sve zajedno oko  3100 mališana ili 150 djece više nego lani. Zadarski model suradnje s vrtićima drugih osnivača primjer je i drugim jedinicama lokalne samouprave. Naime, osim većeg obuhvata djece, ovim modelom osiguran je jednak iznos participacije roditelja u svim predškolskim ustanovama na području Zadra, istaknuo je gradonačelnik Dukić podsjetivši kako su cijene boravka djece u vrtićima: za 10-satni cjelodnevni program 600,00 kuna, za drugo dijete u predškolskoj ustanovi 300,00 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete pohađanje vrtića je besplatno. Za poludnevni (5-satni) program participacija iznosi 300,00 kuna.

Od ostalih programa predškolskog odgoja gradonačelnik Dukić je naglasio kako se nastavljaju Program potpore stručnom timu vrtića drugih osnivača te smjenski rad u 10 gradskih i privatnih vrtića čime je omogućeno usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza roditelja.

Novi vrtići i vrtićko mjesto za svako zadarsko dijete

Najavljujući projekte gradnje novih vrtićkih objekata gradonačelnik Dukić je izvijestio kako se završavaju radovi na rekonstrukciji vrtića Pčelica čime su osigurani prostorni uvjeti za rad još 4 odgojno-obrazovne skupine: Konačni cilj svih naših nastojanja je dostupno vrtićko mjesto za svako zadarsko dijete u moderno opremljenim objektima po sveobuhvatnim programima, zaključio je gradonačelnik Dukić.

Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap prezentirao je planove za igradnju vrtića na području grada: ide se u izgradnju potpuno novog objekta DV Pčelica, koji će biti organiziran na dvije etaže s po 4 vrtićke i 4 jasličke jedinice. Pored građevine predškolske ustanove na čestici će se organizirati i vanjski prostor parkiranja, pristupne staze, dječja igrališta, te hortikulturno urediti preostali dio terena. Ova predškolska ustanova je planirana prema važećim normativima i potrebama za smještaj 148 djece. Osim toga, predviđena je i potpuno nova izgradnja tri vrtićka objekta: Smiljevac, Diko i Crvene Kuće. DV Diklo će imati 4 grupne jedinice od čega dvije za djecu jaslične dobi od 6 do 36 mjeseci i dvije skupine za djecu od navršene 3. do 7. godine. Kapacitet ustanove je 74 polaznika. DV Smiljevac će biti organiziran na dvije etaže s po 4 vrtićke i 4 jasličke jedinice. Pored gradevine predskolske ustanove na čestici će se organizirati i vanjski prostor parkiranja, pristupne staze, dječja igrališta, te hortikulturno urediti preostali dio terena. Ova predškolska ustanova je planirana prema važećim normativima i potrebama za smještaj 148 djece. Kapacitet predškolske ustanove je određen sa 8 skupnih jedinica, odnosno sa 4 skupne jedinice jaslica (4 x max 14 djece) i sa 4 skupne jedinice dječjeg vrtića (4 x max 23 djece). DV Crvene kuće  će biti organiziran na dvije etaže, s tim da će u prizemlju biti smješten dječji vrtić sa 3 vrtićke i 1 jasličkom jedinicom. Predviđen je za zdovoljavanje potreba za smještaj 74 djece. Kapacitet predškolske ustanove je određen sa 4 skupne jedinice, odnosno sa 1 skupna jedinica jaslica (1 x max 14 djece) i sa 3 skupne jedinice dječjeg vrtića (3 x max 23 djece).


 
Na kraju, pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić osvrnuo se i na sve dodatne programe koje Grad Zadar omogućuje i potiče u predškolstvu. Uvažavajući potrebe na području predškolskog odgoja i obrazovanja  sustavno se radi na proširivanju vrtićkih kapaciteta preuređenjem i proširenjem postojećih objekata, odnosno gradnjom novih vrtića, te podupiranjem rada vrtića drugih osnivača. Proračunom Grada Zadra, za potrebe predškolskog odgoja i obrazovanja, predviđeno je  58.870.500,00 kuna. (bez vrtićkih sredstava) Početkom 2020. godine otvorio se novi područni objekt s dvije skupine vrtićkog uzrasta (Višnjik II). Oprema za područni objekt osigurana je iz projekta Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja koji se financira iz ESF-a. Za nekoliko dana završavaju radovi na rekonstrukciji PO Pčelica čime će se osigurati prostorni uvjeti za rad 4 odgojno-obrazovne skupine.
Proveden je postupak javne nabave za rekonstrukciju PO Višnjik u kojem bi se omogućila organizacija predškolskog odgoja i obrazovanja i na prvom katu već postojećeg vrtića, a radovi će započeti u najskorijem roku, čime će se omogućiti još 120 novih mjesta za prihvat djece. Radovi na uređenju tog vrtića uskoro započinju. Projekt Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja, pripremljen je na temelju prethodno provedenih anketa kojima su roditelji iskazali potrebu za promjenom radnog vremena dječjih vrtića na području Zadra. Provedba projekta započela je 15. siječnja 2019. godine i trajala je 30 mjeseci, odnosno do 15. srpnja 2021. godine. Budući je projekt završen Grad Zadar osigurat će nastavak smjenskog i produljenog rada u onim partnerskim vrtićima u koja je iskazana potreba. Sporazum o sufinanciranju programa smjenskog i produljenog rada potpisan je s 4 vrtića drugih osnivača, a nastavit će se i u po 2 područna objekta gradskih vrtića Radost i Sunce i to: DV Radost (Vruljica i Bokanjac), DV Sunce (Ciciban i Jazine), DV Maslačak (Maslačak, Tratinčica i Potočnica), DV Ribica, DV Klokan i DV Golubica.