Nakon dvanaest godina crkva Sv. Krševana spremna za korištenje  u kulturne svrhe
Nakon dvanaest godina crkva Sv. Krševana spremna za korištenje u kulturne svrhe
Sv. Krševan otvorio svoja vrata glazbom i to koncertom vokalnog ansambla Antiphonus, a sve u sklopu bogatog programa Dana grada Zadra.

Nakon što je i Grad Zadar pomogao u uređenju kroz projekt brušenja kamenih podova, a sve nakon kompleksne i detaljne sanacije i rekonstukcije koja traje još od 2008., crkva koja ima izuzetne akustičke kvalitete i prostorne kapacitete te svojim interijerom čini jednu od najljepših sakralnih kulisa, otvara se koncertom ansambla Antiphonus kojega vodi Tomislav Fačini. Od osnutka 2008. ovaj vokalni ansambl daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku, na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i inozemstvu, domišljatim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora.

Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje strelice u srca svoje publike.
Bachov svemir polifonije koja ostaje onkraj dosega, ali ne i razumijevanja i fascinacije svih naraštaja do danas, nasuprot Monteverdijevu eksplozivnom, virtuoznom talijanskom stilu - u osmoj knjizi madrigala dovedenom do statusa dovršene transformacije čitave glazbene epohe – čije naznake čujemo kod Castella, Cecchinija, Jelića i Damjana Nembrija - koji je bio ne samo uspješan skladatelj nego i prior sv. Krševana u dva navrata.
Tako i ovaj program čini puni krug, čija os nakratko dotiče i prekrasnu crkvu čijem se ponovnom otvaranju i obnovi svi od srca radujemo!
Uslijed otkazivanja letova zbog koronakrize, na rasprodan koncert svečanog otvorenja Koncertne sezone 2020/2021 s ansamblom Antiphonus u Zadar ipak nije stigao Rus Dmitry Sinkovsky, ali je međunarodni karakter ovog najboljeg hrvatskog ansambla za ranu glazbu upotpunila talijanska glazbena zvijezda koja svojim obrazovanjem i interesima spaja jazz i baroknu glazbu, Giulio Quirici, lutnjist, gitarist i skladatelj s diplomom jazza i barokne glazbe s Kraljevskoga konzervatorija u Haagu, osvojio je prve nagrade na festivalima rane glazbe Händel Festspiele i Van Wassenaer, nastupao s orkestrima kao što su Amsterdam Concertgebouw i Rotterdamska filharmonija, ansamblima Les Musiciens do Louvre, Collegium Musicum Den Haag, Vox Luminis.

 

Vezane fotografije

Nakon dvanaest godina crkva Sv. Krševana spremna za korištenje  u kulturne svrhe Nakon dvanaest godina crkva Sv. Krševana spremna za korištenje  u kulturne svrhe Nakon dvanaest godina crkva Sv. Krševana spremna za korištenje  u kulturne svrhe Nakon dvanaest godina crkva Sv. Krševana spremna za korištenje  u kulturne svrhe Nakon dvanaest godina crkva Sv. Krševana spremna za korištenje  u kulturne svrhe Nakon dvanaest godina crkva Sv. Krševana spremna za korištenje  u kulturne svrhe Nakon dvanaest godina crkva Sv. Krševana spremna za korištenje  u kulturne svrhe Nakon dvanaest godina crkva Sv. Krševana spremna za korištenje  u kulturne svrhe Nakon dvanaest godina crkva Sv. Krševana spremna za korištenje  u kulturne svrhe