Nakon dvanaest godina gradska glazbena produkcija vraća se u crkvu Sv. Krševana
Nakon dvanaest godina gradska glazbena produkcija vraća se u crkvu Sv. Krševana
Sv. Krševan otvara svoja vrata glazbom i to koncertom vokalnog ansambla Antiphonus, a sve u sklopu bogatog programa Dana grada Zadra.

Crkva Sv. Krševana spremna je za korištenje i to u kulturne svrhe.

Svoja vrata u programu koji se odvija u okviru Dana grada Zadra, otvara glazbom i programom u organizaciji javne ustanove u kulturi Grada Zadra, Koncertni ured Zadar koja organizira otvaranje Koncertne sezone 2020./2021. u subotu 24. 10. s početkom u 20 h.

Nakon što je i Grad Zadar pomogao u uređenju kroz projekt brušenja kamenih podova, a sve nakon kompleksne i detaljne sanacije i rekonstukcije koja traje još od 2008., crkva koja ima izuzetne akustičke kvalitete i prostorne kapacitete te svojim interijerom čini jednu od najljepših sakralnih kulisa, otvara se koncertom ansambla Antiphonus kojega vodi Tomislav Fačini. Od osnutka 2008. ovaj vokalni ansambl daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku, na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i inozemstvu, domišljatim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora.
Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje strelice u srca svoje publike.
Bachov svemir polifonije koja ostaje onkraj dosega, ali ne i razumijevanja i fascinacije svih naraštaja do danas, nasuprot Monteverdijevu eksplozivnom, virtuoznom talijanskom stilu - u osmoj knjizi madrigala dovedenom do statusa dovršene transformacije čitave glazbene epohe – čije naznake čujemo kod Castella, Cecchinija, Jelića i Damjana Nembrija - koji je bio ne samo uspješan skladatelj nego i prior sv. Krševana u dva navrata.
Tako i ovaj program čini puni krug, čija os nakratko dotiče i prekrasnu crkvu čijem se ponovnom otvaranju i obnovi svi od srca radujemo!

Vezane fotografije

Nakon dvanaest godina gradska glazbena produkcija vraća se u crkvu Sv. Krševana