Na Višnjiku otvoreno 19. Državno prvenstvo mažoretkinja RH
Na Višnjiku otvoreno 19. Državno prvenstvo mažoretkinja RH

U dvorani "Krešimir Ćosić" na Višnjiku danas je otvoreno 19. Državno prvenstvo mažoretkinja Republike Hrvatske koje se do 24. svibnja održava u Zadru. Natjecanje je ugostilo više od 1000 mažoretkinja iz svih djelova Lijepe naše, a među njima su i aktualne prvakinje Evrope Zagrebačke mažoretkinje.

Prije svečanog otvaranja prvenstva, u VIP salonu organiziran je tradicionalan prijem gradonačelnika grada domaćina i svih sudionika prvenstva te razmjena darova. Okupljenim mažoretkinjama, predstavnicama svih timova, obratio se gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta, te im poželio mnogo uspjeha i dobrodošlicu u Zadar. Uz gradonačelnika svečanom prijemu prisustvovali su i pročelnik za sport i kulturu Grada Zadra, Radovan Dunatov, predsjednica Hrvatskog mažoret saveza, Elizabeta Mikelj i direktor Športskog centra Višnjik, Denis Karlović.

Mažoretkinje u dobi od 8 do 25 godina natječu se u formacijama kadeta, juniora i seniora. Zadarsku županiju predstavljaju mažoretkinje iz Pakoštana, Nina, Biograda na Moru i Zadra. Ovogodišnje natjecanje ugostlo je 51 formaciju i 32 neformacije mažoret timova i iznjedrit će pobjednike koji će predstavljati Hrvatsku na Europskom natjecanju. 

Državno prvenstvo mažoretkinja Republike Hrvatske organizira Hrvatski mažoret savez (HMS) koji je ove godine proslavio 20. godinu postojanja, što ga čini jednim od najstarijih u Europi. U njegovom slučaju, tradicija i kvaliteta su međusobno povezane s obzirom na to da Hrvatice osvajaju europska odličja svake godine i nalaze se među najuspješnijim i najpoznatijim mažoret timovima u Europi. Suorganizator natejcanja je Grad Zadar, a prvenstvo se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.