Ministri u obilasku oštećenih lokacija u gradu Zadru i Zadarskoj županiji
Ministri u obilasku oštećenih lokacija u gradu Zadru i Zadarskoj županiji
Ministar Čorić najavio kako će učiniti sve da se pročistač što prije stavi u funkciju.

Brojno izaslanstvo Vlade RH predvođenom ministrima Olegom Butkovićem i Tomislavom Ćorićem, te zamjenikom ministrice kulture Davorom Trupkovićem obišli su nekoliko lokacija u Zadarskoj županiji koje su teško stradale u poplavama. Nakon radnog sastanka u Domu županije sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom i gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem, obišli su oštećeni pročistač otpadnih voda u Zadru, cestu Poljica Brig-Nin (Miljašić jaruga) te grad Nin. 
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio kako će država snositi troškove popravka državnih cesta, ali će sudjelovati i u obnovi županijskih i nerazvrstanih cesta.

- Hrvatske ceste od ponedjeljka su na terenu i pripremaju troškovnike za državne ceste, a jasno nam je i da gradovi i općine ne mogu sanirati preostale ceste iz svojih sredstava. U suradnji sa Županijskim cestama i lokalnom samoupravom Vlada će krenuti s cjelovitom sanacijom problema. Imamo podatke da je bilo šteta na pomorskom dobru i plažama, a kad se proglasi elementarna nepogoda ići će se u cjelovita rješenja - poručio je Butković.

Ključni projekt koji će se prvi sanirati su zadarski pročistač otpadnih voda i sve županijske ceste, istaknuli su ministri.

- Kako bi se plavljenje grada uslijed nevremena zaustavilo, nužna je regulacija vodotoka gradskog potoka Ričine, kazao je direktor tvrtke Odvodnja Grgo Peronja. - Projekt postoji, lokacijska dozvola je izdana, projekt je u Hrvatskim vodama, mislim da je sad trenutak da se taj projekt realizira, dodao je Peronja.
- Šteta na pročistaču je oko 10 milijuna kuna, a mi ćemo napraviti sve da ga što prije stavimo u funkciju. Kolega Butković i ja osnovat ćemo skupinu za praćenje aktivnosti na terenu kako bi posao što prije bio obavljen. Pristupit ćemo sanaciji nasipa kod ninske solane čim se za to stvore uvjeti - najavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.
Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković najavio je kako u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Zadru već pripremaju obnovu ninskih mostova, ali i još nekoliko kulturnih spomenika oštećenih u poplavama. 

- Odradit ćemo sav posao koji je u našoj mogućnosti. U tijeku je objedinjavanje podataka nakon čega planiramo tražiti sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije. Treba kvalitetno pripremiti projektnu dokumentaciju i troškovnike kako bi uspjeli dovesti kulturna dobra u stanju u kojem su bila. 
Stanovnici nekih dijelova županije već su krenuli s prijavom šteta u svojim jedinicama lokalne samouprave, ali kako se s nekih mjesta još nije povukla voda, trebat će pričekati još nekoliko dana do konačne procjene šteta. 

- Jedan od primarnih zadataka nam je staviti sve ceste u funkciju, jer županija mora biti prohodna. Štete nismo mogli spriječiti, ali ćemo napraviti sve da ih što brže saniramo. Početkom idućeg tjedna proglasit ću elementarnu nepogodu kako bi se mogla pokrenuti procedura za naknadu štete - rekao je župan Longin.

Vezane fotografije

Ministri u obilasku oštećenih lokacija u gradu Zadru i Zadarskoj županiji Ministri u obilasku oštećenih lokacija u gradu Zadru i Zadarskoj županiji Ministri u obilasku oštećenih lokacija u gradu Zadru i Zadarskoj županiji Ministri u obilasku oštećenih lokacija u gradu Zadru i Zadarskoj županiji Ministri u obilasku oštećenih lokacija u gradu Zadru i Zadarskoj županiji