Ministar Hajdaš Dončić predstavio Nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama
Ministar Hajdaš Dončić predstavio Nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

U Velikoj vijećnici Grada Zadra, danas, 31. siječnja 2014. godine, ministar Siniša Hajdaš Dončić predstavio je Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Ovo je bila druga u nizu, od četiri javne rasprave, čiji je završetak predviđen 10. veljače. Ministru pomorstva, prometa i infrastrukture dobrodošlicu je zaželio gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je, kao i mnogi predstavnici struke i odgovarajućeg područja, sudjelovao u raspravi.

Javna rasprava započela je uvodnom prezentacijom o Nacrtu prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, u kojoj je ministar Hajdaš Dončić predstavio sve važne stavke, ali i promjene naspram važećeg Zakona. Uz njega, sa strane Ministarstva u raspravi su sudjelovali zamjenik ministra Zdenko Antešić, pomoćnik ministra za pomorstvo Igor Butorac i načelnica za pomorsko dobro Nina Perko. 

S nacrtom su se tako detaljnije upoznali predstavnici Grada Zadra, Zadarske županije, ali i susjednih područnih, odnosno lokalnih samouprava, Hrvatske gospodarske komore, državnih lučkih uprava, Otočnog sabora, poslodavaca i poduzetnika te obrtnika, udruga brodara, kao i drugih predstavnika zainteresirane javnosti.

˝Ovo je važan nacrt jer se radi o jednom važnom resursu. Naglasak ovog Zakona svkako je činjenica da pomorsko dobro ostaje opće dobro, odnosno predstavlja poseban interes za Republiku Hrvatsku.˝ - kazao je ministar Hajdaš Dončić.

Status pomorskog dobra ima jedna trećina teritorija Republike Hrvatske te se ovim Zakonom uspostavlja ravnoteža gospodarskog potencijala pomorskog dobra za razvoj gospodarstva, nasuprot očuvanju izvornosti prirodnog pomorskog dobra i njegova održivog razvoja. Također se Zakonom nastoji urediti katastarske i zemljišne evidencije pomorskog dobra, potom smanjiti različitosti i neujednačenosti kod određivanja kopnene granice pomorskog dobra, skratiti dugotrajnost i složenost postupka davanja koncesija, te riješiti problem nedostatka administrativnih i stručnih kapaciteta za provedbu rada na pomorskom dobru. Nacrtom Zakona predložena su rješenja, kroz koja bi se definiralo pomorsko dobro, vlasništvo nad objektima izgrađenim na pomorskom dobru za vrijeme trajanja koncesije, granice pomorskog dobra i promjena obalne crte uslijed nasipavanja ili erozije, decentralizacija prava, ali i odgovornosti, upravljanje pomorskim dobrom, osnivanje Agencije radi sustavnosti i jednoobraznosti određivanja granice pomorskog dobra, koncesije, koncesijska naknada, sredstva, razvrstaj plaža, privezišta i sidrišta,luke i obuhvat lučkog područja, uređivanje pitanja prelaznog razdoblja, te zakonska rješenja kojima se potiču investicije.

U raspravi je sudjelovao i gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je o novom Zakonu rekao kako je mnogo bolji od važećeg. Ipak, dao je nekoliko prijedloga i sugestija, kazavši kako smatra nepotrebnim osnivanje Agencije za integralno upravljanje pomorskim dobrom, budući da neće ubrzati proceduru, što je njezina prvobitna svrha. Upozorio je i na sklizak teren  dijela Nacrta, koji se odnosi na upisivanje vlasništva za vrijeme koncesije.

Ministar je prijedloge, kritike i pohvale saslušao, te zamolio prisutne da ih pošalju i pismenim putem, kako bi se pronašlo najbolje rješenje, a novi Zakon bio što bolji. Javna rasprava nastavlja se u Splitu, 06. veljače.

Vezane fotografije

Ministar Hajdaš Dončić predstavio Nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Ministar Hajdaš Dončić predstavio Nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Ministar Hajdaš Dončić predstavio Nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Ministar Hajdaš Dončić predstavio Nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Ministar Hajdaš Dončić predstavio Nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Ministar Hajdaš Dončić predstavio Nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama