Luka Gaženica, kolektor Visoke zone, uređenje Branimirove obale...
Luka Gaženica, kolektor Visoke zone, uređenje Branimirove obale...

Grad Zadar ponovno će uložit žalbu na riješenje kojim se predviđa izgradnja privremenog objekta u usklopu trajektnog terminala u Gaženici za koje je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo lokacijsku dozvolu. -Takvo riješenje ne možemo prihvatiti jer se bojimo da će privremeno postati trajno, a taj objekt ni u kom slučaju neće zadovoljiti potrebe otočana i putničkog prijevoza koji je projektom planiran, istaknuo je gradonačelnik Božidar Kalmeta na kolegiju održanom u petak, 14.veljače 2014.godine.

Također, prema dosadašnjem projektu zgrada treba vraćati 60 posto investicije jer je s planiranim sadržajima u funkciji nove luke. Ovako će kredite morati vraćati država, dodao je. Kalmeta je još jednom ponovio da podržava restrukturiranje HŽ Carga ali ne i potpuno gašenje radnih mjesta u Zadru jer primjerice u Splitu, Rijeci ,Pločama i Šibeniku dio ljudi ipak ostaje. 

Na dnevnom redu kolegija našao se i izvještaj pročelnice UO za provedbu dokumenata, prostornog urađenja i građenja, Marije Pavlović Palčok koja je naglasila da je u zadanom zakonskom roku riješeno 17,17%, odnosno 2 277 predmeta od ukupno 13 258 zaprimljenih zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada. Od tog broja 2 200 riješeno je pozitivno, dakle 97%. 400 predmeta koje je izuzela nadležna Agencija odabrani su kriterijem kronološke zaprimljenosti. - Budući da nas čeka posao izuzeća predmeta i obavješatvanje stranaka držimo da se ovom odlukom ministarstva gubi iz vida ekonomičnost i racionalnost posla koji obavljamo efikasno sukladno zakonskim rokovima, kazala je Palčok. 

Pročelnik UO za graditeljstvo, Darko Kasap izvijestio je o stanju radova na kolektoru Visoke zone grada i pratećim ulicama. U sklopu izgradnje I i II faze kolektora Visoke zone uređuju se ulice Marina Getaldića i Petra Skoka, prelazi se Ul. Ante Starčevića, a druga faza završava na Murvičkoj cesti. - U travnju se očekuje početak radova na zadnjoj, ujedno i najtežoj fazi u ulici Hrvoja Ćustića uz stadion NK Zadra za što je u tijeku javna nabava za odabir izvođača, rekao je Kasap. Murvička će dobiti novi rotor, a uz novu prometnicu uredit će se i okoliš. Nakon toga do kraja godine cilj nam je projektom pokriti sekundarnu kanalizaciju za sve djelove grada, objasnio je pročelnik.

Što se tiče rekonstrukcije dijela obale kneza Branimira ispred Veslačkog doma najavljeno je uređenje šetnice, postavljanje javne rasvjete u dužini od 107 m i popločavanje bračkim kamenom. Zamjenik Zvonimir Vrančić naglasio je da na šetnici neće biti dozvoljni tzv. šetkati okolnih kafića već je ona namijenjena za javnu upotrebu i šetnju naših građana. Radi se o investiciji Grada Zadra i Lučke uprave u vrijednosti 3.063.645,86 kn, u omjeru 50%. Gradonačelnik Klameta najavio je i izgradnju 73 socijalna stana, a bilo je riječi o Programu mjera i aktivnosti za pripremu turističke sezone. Jedna od novina bit će i širenje bežične mreže na nekoliko punktova u trajektnim pristaništima zadarskih otoka, a sve u cilju dodatne turističke ponude. 

Ovim prigodom gradonačelnik je svim sugrađanim čestitao blagdan sv.Valentina. -Želim svima onima koji još nisu pronašli ljubav da je pronađu jer je ljubav najvažnija dimenizija, života i još jedom pozivam sve sugrađane da dođu večeras na Forum upaliti lampione da pokažemo da grad Zadar jest i bit će i dalje grad ljubavi, zaključio je gradonačelnik Kalmeta.