Kosovski ministar dijaspore u Zadru
Kosovski ministar dijaspore u Zadru
Fotogalerija Galerija

Zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić primio je danas u Maloj vijećnici izaslanstvo Republike Kosovo- ministra dijaspore, g. Valona Muratija i veleposlanicu u RH, gđu. Shkëndije Geci –Sherifi, te predstavnika albanske nacionalne manjine u Zadru, g. Kastriota Prekpalaja. Izaslanstvo je u Zadru u povodu organizacije kulturne manifestacije Arbanasi 2015., koju je financijski poduprla i kosovska vlada .

Ministar Murati ocijenio je suradnju sa  sa Republikom Hrvatskom, te sa zadarskom regijom kao izvrsnu. -Ova albanska zajednica u Zadru je most između dva naroda, hrvatskog i albanskog, a naročito je jaka zbog toga što je ovdje i vrlo stara, preko 280 godina od dolaska Arbanasa. Hrvatska je za Kosovo jedan od strateških partnera u regiji i nadamo se jačanju suradnje, kako na gospodarskom, tako i na planu kulture i obrazovanja.

Jedan od važnijih ciljeva Ministarstva dijaspore je očuvanje identiteta i jezika Albanaca u dijaspori, a za to  u Zadru postoje izvrsni preduvjeti, jer su Albanci ovdje dobro integrirani, ali ne i asimilirani. Potiče se i suradnja između sveučilišta, osnivanje studija albanologije u Hrvatskoj, te kroatistike na Kosovu, a posebno je zanimljivo područje proučavanja arbanaškog dijalekta, kao arhaičnog govora kojeg treba očuvati i znanstveno obraditi. Kao zanimljivost istaknuo je da je drama "Nita" Josipa Vladovića Relje  obavezna školska lektira na Kosovu, te ju se drži prvom albanskom pisanom dramom. Ministarstvo radi i na poticanju osnivanja mreža poslovnih ljudi s Kosova diljem svijeta, koje bi služile kao poveznica za privlačenje stranih investicija na Kosovo, što se pokazalo kao dobar mehanizam za jačanje gospodarstva. Preduvjeti za širenje takvih mreža u Zadru su više nego povoljni, s obzirom na snagu albanske manjine.

Ima još puno prostora za poboljšanje suradnje grada i albanske manjine, iako već imamo odlične odnose- istaknuo je zamjenik Vrančić - i na kulturnom i na gospodarskom planu, pogotovo kada znamo da su Albanci i Hrvati u proteklim desetljećima bili prijatelji i suradnici koji se poštuju i cijene. Imamo puno zajedničkih tema i nastavit ćemo raditi na njima.

Vezane fotografije

Kosovski ministar dijaspore u Zadru Kosovski ministar dijaspore u Zadru Kosovski ministar dijaspore u Zadru Kosovski ministar dijaspore u Zadru Kosovski ministar dijaspore u Zadru Kosovski ministar dijaspore u Zadru Kosovski ministar dijaspore u Zadru