Konferencija o budućnosti Europe
Konferencija o budućnosti Europe
Panel rasprava „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga EU u odgovoru na transnacionalne izazove“

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova održana je  panel rasprava s građanima u okviru Konferencije o budućnosti Europe pod nazivom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga EU u odgovoru na transnacionalne izazove“.

Na početku panel rasprave, sudionicima se obratio gradonačelnik Branko Dukić riječima: "Zadar je grad koji se od samog ulaska u EU brzo i efikasno prilagodio i uz pomoć EU svoj razvoj višestruko ubrzao u odnosu na samostalne mogućnosti. Od samog ulaska u članstvo nalazimo se u samom vrhu hrvatskih gradova po ostvarenim razvojnim projektima financiranih EU sredstvima i spremno dočekujemo nove prilike. Raduje nas biti domaćinom današnje konferencije i panela u  kojima naši građani daju doprinos raspravi o jačanju uloge Europske unije kao odgovornog globalnog predvodnika. Posebno me raduje današnji interes za ovu konferenciju među mladima jer su oni ti koji će nas usmjeriti u novo razdoblje. Ovo je prigoda da vi mladi ispravljate i nadograđujete političke procese, a nas potiče da svoj posao radimo još bolje."

Panel je otvorio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a video poruku poslala je ipotpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ujedno i supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe. izravno se video vezom uključila  zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, a uživo su napanelu sudjelovali i  zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić te rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.

U razgovoru s građanima, koji se organizira u sklopu aktivnosti koje se provode u okviru Konferencije o budućnosti Europe, namjera je potaknuti promišljanja i raspravu, posebno među mladima, o pitanjima poput trebamo li snažnu geopolitičku Europu i koja je strateška važnost politike proširenja za Europsku uniju u cjelini. Panel su u dvije dvorane Kneževe palače pratili i studenti zadarskog sveučilišta, te učenici nekoliko srednjih škola.

 

Vezane fotografije

Konferencija o budućnosti Europe Konferencija o budućnosti Europe Konferencija o budućnosti Europe Konferencija o budućnosti Europe