Kod Žerave otkriveno spomen obilježje žrtvama iz Drugog svjetskog rata
Kod Žerave otkriveno spomen obilježje žrtvama iz Drugog svjetskog rata
Na mjestu masovne grobnice na lokalitetu Jama Smiljevka, kod mjesta Žerava, otkriven je kameni križ i spomen ploča žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

Spomen obilježje otkrili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Nina, Davor Čurjurić,  član koordinacijskog tijela ZDRUG-a Zadarske županije Ivan Matak i kamenoklesar Marinko Katuša. Kameni križ visok je tri i pol merta i težak oko pet tona. Spomen ploča napisana je na tri jezika: hrvatskom, njemačkom i talijanskom. Kroz jamu Bezdanku protječe podzemna rijeka koja istječe oko 4 kilometra sjeverozapadno kod zdenca Boljkovac. 

-Nakon Drugog svjetskog rata jama je minirana, a ulaz prekriven kako bi se sakrili tragovi ubijenih vojnika i civila stoga ju je potrebno otvoriti i istražiti, kazao je ovom prigodom Ćurjurić dodajući kako je i njegov djed na sličan način stradao. Matak je istaknuo kako u Zadarskoj županiji postoji na desetke sličnih masovnih grobnica. - Do sad su obilježene tek dvije: jama Kamenjarka iznad Vranskog jezera i jama Golubinka kod Vrsi. Na budućim generacijam je da to isprave, dodao je.

Otkrivanju spomen obilježja u ime Grada Zadra nazočili su zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić te pročelnici Mario Pešut i Joso Nekić

Vezane fotografije

Kod Žerave otkriveno spomen obilježje žrtvama iz Drugog svjetskog rata Kod Žerave otkriveno spomen obilježje žrtvama iz Drugog svjetskog rata