Otkriveno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Bokanjcu
Otkriveno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Bokanjcu

U subotu je na prigodnoj svečanosti otkriveno Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Bokanjcu. Spomenik je rad akademskog kipara, Bokanjanina, Alda Krizmana, a postavljen je na obnovljenom Trgu sv. Šimuna i Tadije u središtu mjesta. 

Na njegovu postolju uklesana su imena dvetorice poginulih branitelja: Mile Bošnjaka, Matka Buljubašića, Lenka Draževića, Mladena Katića, Josipa Kvesića, Rajka Loze, Nenada Lucića, Stanislava Matkovića i Nina Matešića.

"Dvadeset i tri godine života su cvijet mladosti, ljepote, izgradnje, razvoja i napretka, ljubavi, obitelji, stvaranja novog života. Na žalost za poginule branitelje u Domovinskom ratu, koji su svom domu, obitelji i Domovini i svima nama predali ono najvrijednije - svoje živote, protkle dvadeset tri godine su samo godine roditeljskih sjećanja,"  kazao je predsjednik mjesnog odbora Bokanjac, Olivio Meštrović zahvalivši se svom sumještaninu, Aldu Krizmanu na vrhunskom umjetničkom ostavrenju kao i gradonačelniku Božidaru Kameti i Gradu Zadru što su osigurali sve što je bilo potrebno da se kompleks Spomen obilježja izgradi i uredi ovdje na Bokanjcu. 

"Emocije su danas velike, ogromne i neizmjerno sam sretan što složno, rame uz rame i danas ponosno koračate linijom obrane grada od spomen obilježja tenka na Dračevcu do ovog mjesta, poštovani branitelji. Spomenik je ovo svima vama u čast ali i svim civilima koji su unatoč svim stradanjima pokazali kako se voli Zadar," naglasio je gradonačelnik Kalmeta koji je zajedno s predstavnicima obitelji poginulih branitelja svečano otkrio spomenik.

Otkrivanju spomenika prethodio je mimohod sjećanja na prvoj crti obrane grada, od Dračevca do Bokanjca. Mimohod je obuhvatio sva mjesta stradavanja branitelja i civila na kojma je položeno cvijeće i zapaljene svijeće u znak dubokog poštovanja za žrtvu koju su ti ljudi dali za slobodu Hrvatske.