U Maloj vijećnici gradonačelnik Božidar Kalmeta primio je u radni posjet izaslanstvo Unsko-sanskog kantona u sastavu doc.dr. Ismet Pašalić, predsjednik Privredne komore USK; Adnan Kulenović, savjetnik načelnika Općine Bihać; Šemsudin Bajrić, predsjednik Obrtničke komore Unsko – sanskog kantona. Na sastanku su sudjelovali i predsjednici Obrtničke i Županijske gospodarske komore, Stjepan Knežević i Dario Jurin, zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić, pročelnik za gospodarstvo Alan Kociper i Marica Babić iz Razvojne agencije Zadarske županije ZADRA.

Grad Zadar je u suradnji s Unsko - sanskim kantonom, a u sklopu programa prekogranične suradnje (IPA prekogranični program Hrvatska – BiH 2007.-2013.), trenutno u fazi provedbe projekta „Zeleni otoci“.

Projekt ”Zeleni otoci”, nositelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Natura Jadera, odabran je, u konkurenciji između više od 150 projekata, za sufinanciranje u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013. Dana 20. svibnja 2013. godine počela je provedba ovog projekta vrijednog 523.417,49 eura. Cilj projekta “Zeleni otoci” je pridonijeti poboljšanju kvalitete života kroz promociju okoliša, putem zajedničkih aktivnosti očuvanja i zaštite prirode Zadarske županije i Unsko-sanskog kantona.

Najvažnije aktivnosti s hrvatske strane u provedbi projekta su građevinski i hortikulturni radovi u perivoju Vladimira Nazora. Građevinski radovi obuhvaćaju sljedeće cjeline: sanaciju pješačkih staza, iskop, dobavu i postavu vatrogasnog hidranta, nabavu i postavljanje bazenske pumpe za cirkulaciju vode u ribnjaku, nabavu i postavljanje dječjeg igrališta te nabavu i postavljanje vanjskog vježbališta za odrasle. Uz navedene radove perivoj će dobiti i nove klupe za sjedenje i koševe za smeće. Hortikulturni radovi obuhvaćaju ugradnju automatskog sustava navodnjavanja, pejzažno oblikovanje, strojno vađenje panjeva, sanaciju stabala (sanitarna sječa,sidrenje), liječenje stabala (injektiranje), sadnju novih stabala, obnovu živice lovora i živice veprine.

Da bi se novoobnovljenim urbanim zelenim površinama (perivojem Vladimira Nazora u Zadru te Gradskim parkom Bihać i parkom Male Ade u Općini Bosanska Krupa), koje su odabrane ovim projektom, moglo sustavno i uspješno upravljati, izradit će se i Zajednički plan upravljanja odabranim urbanim zelenim površinama. Zajednički plan upravljanja može doći do faze izrade pomoću korištenja GIS podataka o zelenim površinama, stoga će se projektom nabaviti potrebna oprema za korištenje GIS sustava i educirati osoblje za korištenje i upravljanje GIS sustavom u budućnosti i to u obje zemlje potpisnice Grant ugovora.

Ostale aktivnosti na projektu se tiču izgradnje ljudskih kapaciteta kroz organizirane i ciljane edukacije djece (uključuje i izradu Kataloga herbarija za potrebe nastave u prirodi) i odraslih te podizanja svijesti svih stanovnika projektnih lokacija o zaštiti okoliša i korištenju urbanih zelenih površina u svakodnevnom životu.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti na području Republike Hrvatske vrijedan je 313.939,95 eura, a bit će proveden u suradnji s tri partnerske institucije (Zadarska županija, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije NATURA JADERA i Grad Zadar). Navedene aktivnosti na području Bosne i Hercegovine provodit će nositelj projekta za to područje Općina Bosanska Krupa, u partnerstvu s Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Općinom Bihać. Funkcionalni vodeći partner na projektu, koji će tijekom dvije godine trajanja projekta koordinirati cijelim projektom, je Javna ustanova Natura Jadera.

Na sastanku Povjerenstva za provedbu EU projekata prošlog tjedna dogovoreno je da će se odlučiti o predlaganju novih zajedničkih projekata. 

Vezane fotografije

Izaslanstvo  Unsko-sanskog kantona u Gradskoj vijećnici Grada Zadra Izaslanstvo  Unsko-sanskog kantona u Gradskoj vijećnici Grada Zadra Izaslanstvo  Unsko-sanskog kantona u Gradskoj vijećnici Grada Zadra