Ispravljaju nepravilnosti i bude vozačku savjest
Ispravljaju nepravilnosti i bude vozačku savjest
Uvođenje reda u prometu u mirovanju - prometni redari započeli s radom - 627 - 701.

Od proteklog tjedna s radom su započeli prometni redari Grada Zadra. Službu prometnog redarstva gradska je uprava uvela u cilju uvođenja reda u promet u mirovanju, poboljšanja protočnosti prometa ali i zbog bolje edukacije vozača o prometnoj kulturi.

-Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Prometno redarstvo ustrojeno je unutar Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra. Ovlasti prometnih redara propisane su Pravilnikom o uvjetima i načinu obavljanja poslova nadzora nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila te uvjetima za obavljanje poslova premještanja nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila, objašnjava pročelnica Ivana Vanjak te navodi kako prometni redari rade svakodnevno, u dvije smjene, od 7 do 14 sati i od 14 do 21 sati uz nedjeljna dežurstva, rješavaju i nadziru promet u mirovanju odnosno parkiranje tj. obavljaju poslove nadzora nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila, nadzora nad rezerviranim parkirališnim mjestima, poslove vezane za premještanje nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila te poduzimaju mjere sukladno ovlastima propisanim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, Prekršajnom zakonu i Odluci o organizaciji i načinu naplate parkiranja.

RAD U DVIJE SMJENE

Zasada su zaposlena trojica prometnih redara: Hrvoje Marić, Marin Mazija i Arsen Šimunov. Osim što su na novu dužnost došli iz komunalne tvrtke Obala i lučice, svi su oni prošli edukaciju u organizaciji Policijske akademije u Zagrebu  gdje su osposobljeni iz područja sigurnosti cestovnog prometa, taktike i metodike postupanja u nadzoru i upravljanju prometom na cestama, prekršajne odgovornosti, kao i osnovama komunikacijske kulture.  Ured prometnih redara smješten je na Ravnicama pored pauk službe koja ih prati u njihovom poslu. Svi građani mogu ih svakodnevno kontaktirati na telefonski broj  627 – 701 i prijaviti prometne prekršitelje, a sve s ciljem učinkovitog rješavanja prometnih problema u gradu, a time i povećanja kvalitete života Zadrana i njihovih gostiju.

DOBRA SURADNJA S GRAĐANIMA

Prometni redar Hrvoje Marić istaknuo je da glavni cilj postojanja prometnog redarstva nije kažnjavanje, već u prvom redu pomoć građanima, poput omogućavanja nesmetanog prolaza osobama koja guraju dječja kolica, odnosno kreću se uz pomoć invalidskih kolica. Dodao je da su ih građani Zadra, u ovih desetak dana koliko rade, dobro prihvatili. Redovito im se obraćaju telefonom i prilaze im na ulici kako bi im ukazali na prometne prekršaje. – Najčešće prijavljuju nesavjesne vozače koji su zapriječili primjerice ulaz u garažu ili dvorište, automobile parkirane na nogostup, a ponajviše su osjetljivi na situacije kada uoče da je automobil nepropisno parkiran na označeno mjesto za invalide, naglasio je Marić. Također, prometni redari su kazali da do sada nisu imali neugodnih situacija s vozačima i da su oni svjesni prometnog prekršaja koji su napravili. Većina njih do sada platila je kazne na licu mjesta.

PROMETNI PREKRŠAJI

U ovih sedam dana od početka rada (9. lipnja) redari su evidentirali 110 prekršaja. Sukladno Prekršajnom zakonu kazne za nesavjesne vozače kreću se od 300 do 700 kuna, no ukoliko prekršitelji plate u roku od tri dana  visina kazne je pedeset posto od propisane.

POSLA NE NEDOSTAJE

Osim zbog lokalnog prometa, služba prometnog redarstva ustrojena je i radi odražavanja visokog imidža turističke destinacije.

-Posla ne nedostaje, ističu redari dodajući da su, uz asistenciju prometne policije, započeli s najkritičnijim prometnim točkama u gradu, kao što je dio Liburnske obale koji je od ove godine prenamijenjen za zaustavljanje turističkih autobusa. Iako su se prije vozači parkirali bez obzira na znakove zabrane parkiranja, nakon uredovanja prometnih redara i pauk službe, koja na njihov nalog podiže nepropisno parkirana vozila, danas je taj dio ipak slobodan i služi svojoj svrsi. Najveći posao prometne redare čeka ipak na Kalelargi i okolnim ulicama u gradskoj jezgri u kojima vidno manje ali još uvijek krstare dostavna vozila mimo izdanih dozvola.

-Već prvi tjedan od uspostave rada našeg prometnog redarstva vidljivi su pomaci na bolje i nema dvojbe da je riječ o velikom iskoraku u uvođenju reda u promet u mirovanju i prometovanju pješačkim zonama našega grada. Uvjeren sam kako će se savjest pojedinih vozača probuditi i prije nego što im se utvrde prekršaji , a posebno zahvaljujem građanima koji svojim aktivnim sudjelovanjem i pozivom na dežurni telefone prometnog redarstva olakšavaju posao našim djelatnicima, zaključio je gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta.

Vezane fotografije

Ispravljaju nepravilnosti i bude vozačku savjest Ispravljaju nepravilnosti i bude vozačku savjest Ispravljaju nepravilnosti i bude vozačku savjest Ispravljaju nepravilnosti i bude vozačku savjest Ispravljaju nepravilnosti i bude vozačku savjest Ispravljaju nepravilnosti i bude vozačku savjest Ispravljaju nepravilnosti i bude vozačku savjest Ispravljaju nepravilnosti i bude vozačku savjest