Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade
Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade
Fotogalerija Galerija
EU projekti Grada Zadra.

U ponedjeljak je gradonačelnik Branko Dukić u pratnji pročelnika Šime Erlića, pročelnice Dine Bušić te pomoćnika pročelnika Ante Ćurkovića obišao tri ključna gradska EU gradilišta na kojima se grade novi kulturni i društveni centri Zadra.

Sva tri projekta grade se EU sredstvima ukupne vrijednost projekata veće od 100 milijuna kuna. Značajna su to ulaganja u kulturu grada, te u stvaranje novih kvalitetnih sadržaja koji će doprinijeti podizanju razine kulturne i društvene ponude grada na novi, viši nivo.

 

Centar za mlade - prostor kreativnog i kulturnog stvaralaštva

Radovi na Centru za mlade idu svojim tijekom i u skladu su sa vremenskim planom projekta. Završetak radova očekuje se u drugoj polovici 2021. godine. Do sada su izvedeni radovi na čišćenju objekta, radovi rušenja i radovi na konstruktivnoj sanaciji objekta.  Trenutno se izvode pripremni radovi za zatvaranje objekta, rekonstrukcija krova, betonski radovi, priprema za natkrivanje buduće velike izvedbene dvorane. Izvođač je započeo i pripremne radove vezano za izvođenje elektrotehničkih i strojarskih radova koji će se izvoditi do kraja godine, nakon čega slijede obrtnički i interijerski radovi u samome objektu.

Dugo očekivani prostor centra za mlade ili preciznije društveno-kulturnog centra biti će prostor posvećen urbanoj kulturi, razvoju nezavisne scene i udruga, te prije svega programa za mlade.

 

Gradski bedemi - jučer prometnica, a uskoro kulturno povijesna šetnica s markicom UNESCO-a

Obilaskom Bedema zadarskih pobuna gradonačelnik sa suradnicima je imao prilike doživjeti šetnju većim dijelom nove buduće gradske šetnice. Premda su radovi u punom jeku, te se trenutno radi dionica između Muzeja antičkog stakla i bivše Tehničke škole, na većem djelu bedema šetnica je već poprimila svoju završnu formu. U ovom trenutku dovršavaju se betonski radovi, postavlja komunalna oprema i uređuje hortikultura. Izvođač radova je dobrom organizacijom i angažiranošću obavio većinu zahtjevnih građevinskih radova, te mu je za izvršenje postavljenih ugovornih rokova preostalo još 2 mjeseca vremena u kojem će vjerujemo završiti sve preostale radove. Nakon toga preostaje nabavka specijaliziranih kućica koje će upotpuniti sadržaje bedema na bastionu kod gradske tržnice, te postavljanje interpretacijskih sadržaja kojima će se ispričati važne povijesne crtice o zadarskim bedemima.

 

Kneževa i Providurova palača kao dvije palače ili kulutni “hub” Zadra.

Spajanjem i obnovom Kneževe i Providurove palače grad Zadar dobiva na 7.500 m2 jedinstven, komunikacijski povezan prostor u centru grada, posvećen kulturnim, edukativnim, ali i komercijalnim sadržajima. Prostor takvih gabarita i reprezentativnosti teško da se može pronaći drugdje u Hrvatskoj.

Trenutno u Providurovoj palači traju radovi na ugradnji čelične konstrukcije, instalaterski radovi, restauriraju otkriveni povijesni oslici u dvjema dvoranama koje gledaju na Trg Petra Zoranića, te se rade zahtjevni poslovi na ugradnji komunikacijskog mosta koji predstavlja glavnu komunikacijsku arteriju kompleksa dviju palača. Plan je završiti radove do kraja godine što znači da bi 2021. godinu mogli dočekati obogaćeni novim kvalitetnim sadržajima u srcu poluotoka.

Vezane fotografije

Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade Gradonačelnik u obilasku gradilišta budućih gradskih centara kulture: Providurove palače, UNESCO bedema i Centra za mlade