Otvorenje Providurove palače 20. travnja
Otvorenje Providurove palače 20. travnja
Predstavljen program u povodu otvorenja Providurove palače u Zadru - Prošlost i budućnost kulture Zadra.

Providurova palača, koja s Kneževom čini kompleks Dvije palače, u srijedu 20. travnja ove godine svoja vrata otvara svim Zadranima i posjetiteljima našega grada. Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen kulturni program povodom otvorenja:

- U srijedu, 20. travnja, obnovljene i suvremeno opremljene Dvije palače vraćaju se u kulturni život našega grada. Ovaj objekt nije nešto za danas, nije za 20. travnja kad će palače postati kulturna pluća grada. Ovo je za budućnost, istaknuo je gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, i nastavio:

- Stavit ću dvije palače u širi kontekst s uređenim bedemima i još tri aktualna gradilišta - kompleksom samostana Svetog Nikole, zgradom bivše Tehničke škole te novim Centrom za mlade. U nepunih sedam godina u Zadru neće biti samo sanirane ratne i povijesne ruševine, nego je stvoren potpuno novi kulturni identitet. Stvorili smo prostor koji će postati kulturni dnevni boravak dostupan i otvoren za svakog našeg sugrađanina i posjetitelja kroz cijelu godinu. A napokon su stvoreni i svi preduvjeti kako bi Zadar konačno mogao imati svoj gradski muzej. Dvije palače otvaraju Zadranke i Zadrani, oni koji su u njoj stvarali umjetnost i prije njihovog rušenja – Zoranićevci, Glazbena škola, plesni ansambl, Gradska glazba, Narodni muzej sa zanimljivim spojem Brkana i Špralje…poručio je gradonačelnik Dukić.

Pročelnica za kulturu i sport, Dina Bušić kazala je kako je većina prostora Providurove palače namijenjena izložbeno – galerijskoj djelatnosti:

- Djelatnosti za koju nam je svih ovih godina u gradu nedostajalo ne samo kvadrata, već adekvatnog, atraktivnog i privlačnog i opremljenog prostora u kojemu će umjetnine biti prezentirane na najvišim kustoskim standardima. Uz izložbe koje će uslijediti kroz suradnju s NMZ, ali i NMMU, pred nama je veliki posao rada na postavu muzeja Grada Zadra, odnosno likovnoj prezentaciji njegove turbulentne povijesti.

Što se glazbenog programa tiče, pročelnica Bušić navela je kako će osim manje koncertne dvorane Braće Bersa u Kneževoj palači, dovršetkom Providurove glazba ući i u još jednu, kapacitetom puno veću, polivalentnu dvoranu:

- Idealna za razvoj klupske scene, jazz glazbe, world musica, dvorana je osim toga opremljena jedini DCP filmskim projektorom i platnom. I tu ćemo realizirati suradnju s još jednom zadarskim potencijalom kojega podržavamo od začetaka – a to je Kino Zona odnosno nezavisni filmski program sa svojim projekcijama i programima.

Pročelnik za Eu fondove, Ante Ćurković podsjetio je kako je u zadnjih sedam godina u revitalizaciju kulturne baštine i kulturni sektor u gradu Zadru uloženo je preko 244 milijuna kuna, uz prosječnu stopu financiranja iz EU fondova od 85%.

- Veliki i strateški projekt obnove Kneževe i Providurove, ove naše Dvije palače, jedan je od najvažnijih projekata povezanih sa kulturnim sektorom, te ukupnim razvojem grada Zadra, čiji realizaciju sada privodimo kraju. Kneževa palača, Providurova palača, UNESCO Bedemi, Centar za mlade, MCPA, Stara tehnička škola, sve su to donedavno bili „crne točke“ grada sa izrazitim potencijalom za revitalizaciju. Uspješno smo osigurali financiranje i obnovu svih tih važnih zadarskih projekata i na tom polju napravili više od svih drugih gradova u RH te uistinu možemo biti zadovoljni, naglasio je Ćurković.

Svečanost otvorenja Providurove palače bit će u srijedu, 20.travnja 2022.god. u 19 sati, a program povodom otvaranja pripremio je Grad Zadar u suradnji s Narodnim muzejom, Koncertnim uredom i Gradskom knjižnicom. Ravnateljice ovih ustanova kulturi, Renata Peroš, Melita Ivković i Doroteja Kamber Kontić detaljno su upoznale javnost s izložbama, radionicama, koncertima, književnim događanjima i brojnim drugim aktivnostima bogatog programa koji će trajati deset dana.  

Na kraju susreta gradonačelnik Dukić pozvao je sve sugrađane na svečanost otvorenja i na praćenje svega što je tim povodom pripremljeno:

- Ovo je zadarska kuća kulture, obnovljena je i opremljena za sve građane zadarskom vizijom, idejom, kreativnošću, radom te, uz europske, i novcima svih Zadrana. I baš zato pozivam sve sugrađane neka budu ovdje, u svojoj kući, u srijedu, 20. travnja, od 19 sati. Stvarajmo zajedno nove kulturne navike, oživimo ovaj prostor, obogatimo Zadar. Neka naša djeca i djeca njihove djece žive kulturu svaki dan.

Cjelokupni program povodom otvorenja Providurove palače dostupan je u privitku.

Vezane fotografije

Otvorenje Providurove palače 20. travnja Otvorenje Providurove palače 20. travnja Otvorenje Providurove palače 20. travnja Otvorenje Providurove palače 20. travnja

Vezani dokumenti

Dokument IIP letak hr cmyk.pdf