Gradonačelnik Kalmeta: Poluotok i Preko treba povezivati najmanje polovica dosadašnjih trajektnih linija
Gradonačelnik Kalmeta: Poluotok i Preko treba povezivati najmanje polovica dosadašnjih trajektnih linija

- Gaženica se pretvorila u šlamperaj i nesposobnost ove vlade. Mi smo o tome do sada govorili sto puta i, na žalost, obistinilo se što ono smo govorili, kazao je gradonačelnik Grada Zadra na početku današnjeg kolegija pročelnika, komentirajući prijedlog odluke Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, da nakon preseljenja trajekata u luku Gaženica, za otoke Ošljak i Preko ostanu samo dvije linije u jutarnjim i dvije u poslijepodnevnim satima. - To je za nas apsolutno neprihvatljivo, naglasio je gradonačelnik.  

- Neprihvatljivo je iz više razloga, nastavio je. -Mi smo uvijek bili na stanovištu da novu luku u Gaženici treba završiti do kraja onako je planirana i zamišljena jer bez toga ona ne može biti funkcionalna. Tamo mora nastati novi grad i imati sve sadržaje kako bi se promet mogao preseliti. Tada smo govorili, a i danas smo takvog mišljenja da nema preseljenja dok se luka ne završi u potpunosti. Paralelno s tim trebalo je raspisati natječaj za brodsku liniju Preko - Poluotok. Još 2009. Vlada je donijela odluku da se otvara nova brodska linija Zadar-Ošljak-Preko koja je trebala popunjavati one linije kada ne bi vozili trajekti. Naravno da to nije napravljeno. Također, pola trajektnih linija, bez obzira na brodsku liniju, dnevno mora dolaziti na Poluotok. Ono što nam nije prihvatljivo je to da na Poluotok dolaze šleperi i kamioni. Tu brodsku liniju, ako pokaže natječaj, će možda trebati subvencionirati. U konačnici to bi trebala subvencionirati država ali ako i to država neće, kad je u pitanju Zadar, onda su Grad, Županija i Općina Preko spremni tu liniju subvencionirati, objasnio je gradonačelnik. 

- Nismo zadovoljini današnjim privremenim rješenjem. Ne radi se po projektu Nikole Bašića, već će novi projekt raditi IGH ali bitno je da se i to završi. Imamo situaciju da su koncesionari za kruzere na čekanju. Zbog takve situacije nema zapošljavanja u luci, nema mulitplikativnih gospodarskih efekata na malo i srednje poduzetništvo, putnici su nezadovoljni i sad još i ovaj prijedlog koji apsolutno nije prihvatljiv i mi se tome protivimo, zaključio je gradonačelnik Kalmeta.

Prema prijedlogu ministarstva preseljenje trajekata najavljeno je za 23. ožujka ove godine.