Gradonačelnik Kalmeta: Godina je bila zahtjevna ali smo zadržali sve dostignute standarde
Gradonačelnik Kalmeta: Godina je bila zahtjevna ali smo zadržali sve dostignute standarde

U četvrtak u Maloj vijećnici Grada Zadra gradonačlenik Grada Zadra, Božidar Kalmeta, održao je javni kolegij s pročelnicima, ujedno i zadnji kolegij u ovoj godini. Na dnevnom redu, među ostalim, predstavljane su izmjene i dopune Proračuna Grada Zadra za 2015. i prijedlog Proačuna za 2016. Gradonačelnik i pročelnici osvrnuli su se na godinu koja je na izmaku, na neke od realiziranih aktivnosti te iznijeli planove za iduću. 

-Ova je godina za nas bila vrlo zahtjevna i teška. Možda čak i preteška, s bozirom da smo, zahvaljujući mini poreznoj reformi i smanjenjem porezne osnovice ostali bez značajnog dijela poreza na dohodak koji predstavlja najizdašniji prihod proračuna. Pozdravljamo tu mjeru smanjenja porezne osnovice ali je bilo potrebno naći neki supstitut za gradove i općine budući da su nam obveze ostale. Uz to smo ostali i bez 8 milijuna kuna namijenjenih PPDS-u, što uz onih 20 milijuna zbog izmjena poreza, iznosi gotovo 30 milijuna kuna manje prihoda za gradski proračun, podsjetio je gradonačelnik, dodajući da je uz sve navedeno, 2015. bila i gospodarski loša godina. - Međutim zadržali smo sve postignute standarde, nismo podizali cijene nameta za građanstvo, a također i naša komunalna poduzeća nisu dizala cijene svojih usloga. 

Gradonačelnik je iznio i druge podatke. Tako su zaposlenicima gradske uprave krajem protekle godine plaće smanjene 3, a dužnosnicima 5 posto. Smanjio se i broj zaposlenih sa 190 koliko ih je bilo 2013. na 173  koliko ih je danas. Taj će se broj još smanjivati prirodnim odljevom dok se novi djelatnici neće zapošaljavti unatoč povećanom opsegu posla. Broj zaposlenih u gradu Zadru na datum 1. studenoga ove godine bio je 32504, a nezaposlenih 3505. Istoga datuma ali prije tri godine bilo je 29591 zaposlenih i 5267 onih bez posla. - Odnosno, i jedan i drugi tred je pozitivan i niti jedan grad ili županija u državi se s takvim rezultatima ne mogu pohvaliti, kazao je gradonačelnik Kalmeta te dodao da ćemo te pozitivne trendove nastojati zadržati budući da ne možemo biti zadovoljni kad se broj nezaposlenih broji u nekoliko tisuća. 

Pročelnica za financije, Grozdana Perić ovom je prigodom istaknula da u odnosu na predhodne izmjene proračuna koje su bile 388 milijuna kuna, sadašnja visina ovih trećih izmjena proračuna iznosi 380,7 milijuna, oko 8 milijuna manje nego što je to bilo kroz prethodne izmjene. - Zaista ova je godina pokazala svu težinu akumulirane krize koja je dodatno otežala situaciju. Mislimo da to nije dobro za gradove i općine koji su taman počeli pokazivati znakove oporavka i smanjivanje deficita, kazala je Perić. Istaknula je da su prihodi od komunalnih doprinosa od legalizacije dobri, uz ista očekivanja i od komunalnog doprinosa od investicija. Također, proces legalizacije doprinio je sređivanju kvadrature površina građevina čime su značajno povećani i prihodi od komunalne naknade, dodala je pročelnica i kazala da je do 15. prosinca naplaćeno preko 45 mil kuna komunalne naknade.

- Proračun za 2016. je veći i iznosi 408 837 418,11 kuna. Veći je jer su zakonske promjene zahtjevale da se korisnici gradskog proračuna moraju uključiti sa svim svojim prihodima u proračun grada. Sve što su do sad prikazivali kao svoje dobitke i imali participaciju i sufinanciranje iz gradske proračune, morali su biti prikazani kroz proračun i to je dovelo do iznosa uvećanog za 16 mil kn. Sam osnovni proračun je neznatno povećan, 392 milijuna kuna i s ovim korisnicima dobijamo ukupan iznos od 408 mil kn. Kreditne obaveze za 2016., 2017. i 2018. iznose 3,2 milijuna eura plus kamate što redovito servisiramo naglasila je Perić i zaključila da s obzirom na sve poteškoće i slab rast BDP-a, ipak sve svoje obveze grad izvršava i standardi su zadržani.

U nastavku kolegija resorni pročelnici izdvojili su neke od aktivnosti koje su provodili u 2015. godini:

EU PROJEKTI

U 2015. godini ukupno je bilo 19 projekata od čega je njih 4 završilo s provedbom. Od tih 19, sedam je međunarodnih projekata u kojima je Grad Zadar član međunarodnog partnerstva i provodi projekt zajedno sa EU partnerima. Trenutno ima ukupno ugovorenih i odobrenih EU projekata na kojima je nositelj ili partner u vrijednosti 62.755.000 kn. U 2015-toj završilo je nekoliko važnih EU projekata, koje smo uspješno proveli i opravdali sredstva, od kojih izdvajamo Projekt prekogranične suradnje “Zeleni otoci”, Projekt potpore mladima nezaposlenima “Potraga”, te projekt potpore razvoju poduzetništva COWORKING koji je završio u prosincu ove godine. 

Od projekata koji su u tijeku izdvajamo: Obnova i turistička valorizacija kulturno povijesnog kompleksa Kneževe palače - Ukupna vrijednost projekta: 37.799.651,00 kn, završava 31.09.2016. CB-GREEN (prekogranična suradnja, zaštita okoliša, energetska efikasnost). Škola puna mogućnosti” - Pomoćnici u nastavi 1 i 2 

GRADITELJSTVO

Dovršen je sustav Kolektora visoke zone te ul. Hrvoja Ćustića kao nova važna spojna prometnica istočnog i zapadnog dijela grada. Dovršene su crpne stanice Park i Mestral sa pripadajućim kolektorima fekalne i oborinske odvodnje kao i sustav na poluotoku Centar 1 i  Centar 2. Izgrađene su sekundarne kanalizacijske mreže u Ričinama,  Arbanasima,  Puntamici  i  Diklu. Svim ovim projektima je obuhvaceno preko 45 ulica, izgrađeno preko 12 500 m novih cjevovoda odvodnje. Također, pripremljena je dokumentacija i otpočeta izrada studije, odnosno kandidiranja za sve ostale sekundarne kanalizacijske mreže na području Grada Zadra podijeljene u 14 projekata vrijednih 250  mil. kn. Otpočela je rekonstrukcija Splitske ulice, izgradnja TIC a, izgradnja socijalnih stanova, a uređuje se i okoliš Smiljevca.

KOMUNALNE DJELATNOSTI

Saniran je asfalt na 24 gradske ulice (sveukupno asfaltirano 15345,00 m2), na 53 lokacije uređeni nogostupi, pješačke staze i druge javne površine, na 44 lokacije popravljani ili betonirani mjesni putevi, na 30 lokacija se progustila ili dogradila mreža javne rasvjete.

GRADSKA SAMOUPRAVA

Dovršena je izgradnja zgrada za mjesne odbore Vidikovac i Plovanija, obje s uređenim okolišem i dječjim igralištima, a na Plovaniji uređeno i boćalište. Također, uređena je i ambulanta u MO Kožino.

ODGOJ I ŠKOLSTVO

Uveli smo, prvi u državi, rano učenje njemačkog i talijanskog jezika – od prvog razreda osnovne u OŠ Šime Budinića i OŠ Stanovi. Zahvaljujući programu Pomoćnici u nastavi ove je godine 62 učenika s posebnoim potrebama dobilo svoje pomoćnike. Već dvije godine sufinanciramo nabavu školskih udžbenika, a ove godine je za 1046 zahtjeva isplaćeno 978.450,00 kn. Svake godine dodjeljujemo 100 novih stipendija, a u suradnji s OTP bankom dodijeljujemo i 15 stipendija za studente slabijeg imovinskog stanja.

GOSPODARSTVO

Po svim programima koje smo realizirali tijekom ove godine direktnu potporu gospodarstvu ostvariti će sveukupno 100 gospodarskih subjekata za što ćemo u gradskom proračunu za 2015.g. izdvojiti 950.000,00 kuna.  U to  ulazi subvencioniranje zakupa poslovnog prostora poduzetnicima početnicima u našem Poduzetničkom inkubatoru u kojem posluje 20-ak poduzetnika i obrtnika i čije ćemo poslovanje u 2015.g. subvencionirati sa cca 550.000,00 kuna, a u zimskim mjesecima smanjujemo zakupnine obrtnicima i poduzetnicima zakupcima gradskih poslovnih prostora. Sveukupne direktne potpore gospodarstvu koje će Grad Zadar provesti u 2015. godini iznose 2.000.000,00 kuna. Treba istaknuti projekt udruženog oglašavanja kompanije Ryanair koji ima izniman utjecaj na lokalno gospodarstvo, a posebice na turistički sektor, a za koji je ovu godinu iz gradskog proračuna izdvojeno 900.000,00 kuna.

PROVEDBA DOKUMENATA

U pogledu rješavanja ozakonjenja nelegalno izgrađenih zgrada od svih velikih gradova u Hrvatskoj Grad Zadar ima, iza Zagreba, najveći broj riješenih predmeta, a riješeno je 45% zahtjeva što iznosi približno 6000 riješenih zahtjeva za legalizaciju. Primjetan je pad broja neriješenih predmeta – na dan 01.07.2014. bilo ih je 11744, a danas ih je 8500. U 2015. zaprimljeno je: 1032 upravna predmeta ,3291 neupravni predmet, što ukupno iznosi 4323 predmeta.
U 2015. do danas je riješeno:-upravnih predmeta 2916, -neupravnih predmeta 3248, ukupan broj riješenih predmeta u 2015. iznosi 6164.

ZDRAVSTVO I SOCIJALNA SKRB

Subvencioniranje troškova stanovanja, isplata novčane pomoći za nabavu ogrjeva, subvencije boravka djece u predškolskim ustanovama, pomoć i njega u kući starijim i nemoćnim osobama, novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta, novčana pomoć umirovljenicima u vidu tzv. „uskrsnica“  - 950.000,00 kn, besplatan gradski javni prijevoz, isplata jednokratnih novčanih pomoći osobama i obiteljima u iznimno teškim životnim situacijama, pomoć u prehrani u Pučkoj kuhinji, osiguranje smještaja za beskućnike.

RAZVITAK OTOKA I ZAŠTITA OKOLIŠA

Izvršena je identifikacija lokacija divljih odlagališta te je izrađena baza podataka, a izvršena je i sanacija 3 divlja odlagališta. Zbog isključenja električne energije tvrtki Adria d.d. u stečaju, što je kao posljedicu stvorilo opasnost od istjecanja amonijaka u okoliš, Grad Zadar je preuzeo obvezu financiranja dijela troškova sanacije. Ispitivala se kakvoća mora na 16 plažnih točaka,  pri čemu je 14 plaža ocijenjeno ocjenom izvrsno. Na Molatu, Premudi, Olibu, Istu, Ravi i Ižu sanirali  su se mjesni putovi u dužini od 1290 m. Također, dodijeljene su potpore otočnim udrugama za 9 projekata poticanja održivog razvitka otoka.

KULTURA I SPORT

Kultura: Financijski pratimo 4 naše ustanove: HNK, gradsku i znanstvenu knjižnicu te koncertni ured. HNK je u redovnom programu imao 12 predstava i još 10 na Zadarskom ljetu. Uz to financirali smo i još 275 programa (ples, glazba, izdavačka djelatnost i slikarstvo) udruga u kulturi.

Sport: finaciramo 79 sportskih klubova i posebno KK Zadar i NK Zadar, 30 udruga sportske rekreacije, 11 udruga osoba s invaliditetom, te su 24 trenera na plaći Grada. Od ove godine uveli smo besplatan program vježbanja za umirovljenike u 4 mjesna odbora, koji volonterski odrađuju djelatnici upravnog odjela i športske zajednice, a planirano je širenje i na druge mjesne odbore.