Gradonačelnik Kalmeta dodijelio ključeve korisnicima socijalnih stanova
Gradonačelnik Kalmeta dodijelio ključeve korisnicima socijalnih stanova
Fotogalerija Galerija
Grad Zadar u predjelu Crvene kuće izgradio 73 socijalna stana po modelu POS-a - FOTOGALERIJA.

U petak, 2. rujna 2016. u Zadru je održana svečana dodjela ključeva korisnicima socijalnih stanova izgrađenih po modelu programa POS-a. Zgrada sa 73 stana izgrađena je u ulici Ive Mašine, Mjesni odbor Crvene kuće. Ova je zgrada do sada prvi i vrlo dobar primjer suradnje Države i Grada u gradnji socijalnih stanova po modelu Programa POS-a. Radovi su završeni u roku i kvalitetno zahvaljujući dobroj suradnji svih dionika u projektu. Zgradu je gradila Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama po zahtjevu i za potrebe Grada Zadra.

Nakon blagoslova župnika, ključeve stanova novim su korisnicima dodijelili ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta.

Prije dodjele ključeva gradonačelnik Kalmeta je kazao da je ovaj događaj za njega poseban jer se radi o 73 obitelji koje će dobiti ključeve stanova na korištenje budući da se nalaze u takvoj poziciji da trenutno ne mogu sami sebi priskrbiti krov nad glavom.

- Iz gradskog proračuna je za ovaj projekt izdvojeno 32 milijuna kuna i prvi u smo u Hrvatskoj napravili ovaj model u suradnji s APN-om, a oni su posao za nas odradili vrlo dobro i kvalitetno. Prije ovih 73 stana Grad je već izgradio 110 stanova za socijalne potrebe tako da u kontinuitetu vodimo računa o onima kojima su stanovi potrebni. Usprkos krizi koja je bila, mi smo u gradskom proračunu uvijek ostavljali veliku količinu novaca i pratili socijalne programe. Tako smo i ove godine za socijalne potrebe osigurali 18 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik, ističući da naš cilj nije povećavati broj onih kojima je pomoć potrebna nego taj broj smanjivati. 

- Gospodarski pokazatelji Zadarske županije su dobri. Imamo 55 tisuća zaposlenih što je najviše zaposlenih od osnutka Hrvatske države. U odnosu na lanjsko razdoblje to je 2000 zaposlenih više. Što s tiče grada trend je isti, u Zadru imamo preko 35 tisuća zaposlenih, a 2 403 nezaposlena. Uspoređujući s istim razdboljem prošle godine to je povećanje zaposlenosti od 1,6% uz 10 postotnu manju nezaposlenost. To su trendovi koji nam daju optimizam i koji su rezultat dugogodišnje osmišljenog rada i razvoja te suradnje grada, županije, ministarstva... Uz ove uzlazne trendove vjerujem da će za nekoliko godina mnogi od ovih korisnika naći posao i moći osigurati sebi krov nad glavom gdje to oni žele, istaknuo je gradonačelnik najavljujući da će Grad Zadar uskoro početi izgradnju stanova po POS-u za mlade obitelji koji na taj način žele riješiti svoje stambeno pitanje za što prema anketama postoji veliki interes.

Ministar Kuščević čestitao Gradu Zadru na hvalevrijednom projektu koji pokazuje da Grad skrbi o svojim stanovnicima a čestitao je i novim stanarima što su na ovaj vrlo kvalitetan način riješili svoje stambeno pitanje.

- Za demografski je razvoj Hrvatske najvažnije ljudima osigurati mjesto za život i stabilno radno mjesto. Hrvatska se mora ravnomjerno razvijati. Prioritet nam mora biti zaustavljanje iseljavanja naših ljudi iz svih krajeva a posebno aktivni moramo biti u jačanju manje razvijenih krajeva. Stoga mi je posebno drago što su u pripremi, osim još jednog projekta POS-a u gradu Zadru i projekt POS-a u općini Poličnik, rekao je ministar Kuščević. Najavio je, na kraju, da je za novu Vladu spreman Zakon o subvencioniranju kamata na stambene kredite koji ima demografsku notu i bit će od velike pomoći našim sugrađanima koji još nisu riješili svoje stambeno pitanje da ga uspješno riješe. Koliko je taj model bio dobar najbolje pokazuju njegovi rezultati iz 2011. kada ga je tadašnja HDZ-ova Vlada uvela. Na žalost Kukuriku koalicija nije taj model htjela nastaviti. Nova će ga HDZ-ova Vlada ponovo uvesti, ovoga puta s dodatnim populacijskim mjerama. 

U sklopu Programa POS-a od početka njegovog provođenja izgrađena su na području grada Zadra 363 stana, a u pripremi je izgradnja novih POS-ovih stanova. Grad Zadar je pripremio listu prvenstva i trenutno se rješavaju pitanja vezana za lokaciju.

Na području cijele Hrvatske u sklopu programa POS-a gradi se trenutno 10 građevina a u pripremi je gradnja na novih 19 lokacija.

Svečanosti su uz ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i gradonačelnika grada Zadra Božidara Kalmetu nazočili i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Goran Bradić, predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega te  predstavnici Povjerenstva za dodjelu socijalnih stanova.

Vezane fotografije

Gradonačelnik Kalmeta dodijelio ključeve korisnicima socijalnih stanova Gradonačelnik Kalmeta dodijelio ključeve korisnicima socijalnih stanova Gradonačelnik Kalmeta dodijelio ključeve korisnicima socijalnih stanova Gradonačelnik Kalmeta dodijelio ključeve korisnicima socijalnih stanova Gradonačelnik Kalmeta dodijelio ključeve korisnicima socijalnih stanova