Gradonačelnik Dukić u posjetu Tivtu i Hrvatima Boke kotorske
Gradonačelnik Dukić u posjetu Tivtu i Hrvatima Boke kotorske
Razmijenjena iskustva dvaju gradova na područjima razvoja komunalne infrastrukture, prometa i turizma.

Gradonacelnik Branko Dukić i njegov zamjenik Ante Babić, u pratnji prof. dr. sc. Vande Babić, red. prof. Odjela za kroatistiku  Sveučilišta u Zadru, boravili su u dvodnevnom posjetu crnogorskom gradu Tivtu, koji je uslijedio nakon sluzbenog sastanka s veleposlanikom Crne Gore Nj.E. Borom Vučinićem, u Zadru 26. svibnja.

Tijekom radnog sastanka s predsjednicom Općine Tivat, Snežanom Matijević i njenim suradnicima, na kojem je sudjelovao i veleposlanik  RH u Crnoj Gori, nj.e. Veselko Grubišić te hrvatski konzul u Kotoru, Marijan Klasić, razmijenjena su iskustva dvaju gradova na području gradnje komunalne infrastrukture s naglaskom na pročišćavanje otpadnih voda i  izazovima rješavanja prometnih opterećenja s obzirom da su oba grada izrazito posjećene turističke destinacije. Zadranima su predstavljene i investicije u turistički sektor Tivta kroz projekte Porto Montenegro i Lustica bay. Predstavnici Tivta upoznati su s brojnim uspješnim projektima Zadra koji se financiraju sredstvima EU fondova te je dogovorena suradnja na buducim projektima te razmjena iskustava zadarskog UO za EU fondove i Razvojne agencije Zadra Nova. Poseban interes predstavnici Tivta pokazali su za djelovanje i razvoj zadarskog Poduzetničkog inkubatora za kojeg su istaknuli kako je to izvrstan primjer uspješnog poticanja razvoja novih poduzetnika. 


U sklopu posjete Tivtu organiziran je  susret s predstavnicima Hrvata koji žive na području Boke kotorske. Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković upoznao je Dukića i Babića s aktivnostima hrvatske zajednice u Crnoj Gori, istaknuo vaznost očuvanja hrvatske kulturne baštine i djelovanja radio postaje Dux  i časopisa  Hrvatski glasnik koji izdaje Hrvatsko građansko društvo. 

Zadarska delegacija susrela se i s predstavnikom Kotorske biskupije i predsjednikom kotorskog HKD Napredak, don Ivom Ćorićem koji je predstavio dio bogate hrvatske kulturne i spomeničke baštine u Boki. U cilju promicanja hrvatske kulture dogovorena je kulturna razmjena. 
Na sastanku s čelnicima političke stranke Hrvatska građanska inicijativa, ministricom bez portfelja u Vladi Crne Gore gđom Marijom Vučinović, zastupnikom te stranke u crnogorskom parlamentu, Adrijanom Vuksanovićem i zamjenikom gradonačelnice Tivta, Ilijom Janovićem, zadarska delegacija imala je prigodu upoznati se s političkim djelovanjem Hrvata u Crnoj Gori i zastupanjem hrvatske zajednice čija je brojnost, istaknuto je na sastanku, sve manja.

Vezane fotografije

Gradonačelnik Dukić u posjetu Tivtu i Hrvatima Boke kotorske Gradonačelnik Dukić u posjetu Tivtu i Hrvatima Boke kotorske Gradonačelnik Dukić u posjetu Tivtu i Hrvatima Boke kotorske Gradonačelnik Dukić u posjetu Tivtu i Hrvatima Boke kotorske