Grad Zadar i Ministarstvo kulture nastavljaju obnovu kompleksa Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju
Grad Zadar i Ministarstvo kulture nastavljaju obnovu kompleksa Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju
Ministrica kulture RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u radnom posjetu Zadru.

Ministrica kulture RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravila je u radnom posjetu Zadru i zadarskim ustanovama u kulturi. U Maloj vijećnici Grada Zadra, ministrica Obuljen Koržinek održala je radni sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem i suradnicima, zamjenicom Jagodom Surać, pročelnikom za kuluturu i šport, Radovanom Dunatovom i pročelnikom za graditeljstvo i prostorno planiranje, Darkom Kasapom.

Uz ministricu, iz Ministarstva kulture, sastanku su nazočili: državni tajnik, Krešimir Partl, pomoćnik ministrice, Hrvoje Manenica, posebni savjetnik ministrice Miljenko Domijan  i tajnica Kabineta, Ana Perišić Mijić  te pročelnik KO Zadar, Igor Miletić.

Nakon sastanka u gradskoj upravi, ministrica kulture, u pratnji gradonačelnika, bila je u radnom obilasku Stalne izložbe crkvene umjetnosti, Arheološkog muzeja, Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju te Državnog arhiva i Znanstvene knjižnice, a u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju ministrica i gradonačelnik dali su i izjavu za medije.

Gradonačelnik Dukić zahvalio je ministrici  na dolasku u Zadar i izvijestio kako je većina razgovora s ministricom bila vezana za UNESCO-v Centar za podvodnu arheologiju kojeg će Grad Zadar obnoviti zajedno s Ministarstvom kulture.

Nastavak obnove kompleksa Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju

Ministrica Obuljen Koržinek, podsjetila je da se sljedeće godine obilježava Europska godina kulturne baštine  i najavila da će se središnji događaj toga obilježavanja održati u Zadru.

- U suradnji s Gradom Zadrom nastavit ćemo razvijati djelatnost podvodne arheologije čije je Zadar od 2008.godijne središte. Dogovorili smo se da ćemo nakon završetka kompleksa u kojem djeluje Centar, nastaviti s daljnjom obnovom cijelog kompleksa što će uključiti i obnovu prostora crkve sv. Nikole. Taj ćemo prostor, koji je i sad otvoren za koncerte i druga javna događanja, staviti u punu funkciju kao središnje mjesto prezentacije svega što se u hrvatskoj podvodnoj arheologiji događa ali i razvoja djelatnosti kulture i kulturne baštine. Pored postojećih reprezentativnih prostora, Zadar će dobiti još jedan prostor, ne samo za zatvorene djelatnosti baštinskih ustanova i istraživanja, već će se u punini otvoriti i građanima i posjetiteljima, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Grad Zadar uložit će dodatna sredstva u pripremu dokumentacije te će se uključiti u sufinanciranje kroz ITU mehanizam, dok će cjelovit projekt koštati oko 20 milijuna kuna.

Unaprjeđenje stalnog postava SICU-a (Stalne izložbe crkvene umjetnosti)

- Stalna izložbe crkvene umjetnosti najvrjednija je zbirka sakralne umjetnosti prezentirana u RH. Novi Zakon o muzejima stvorio je pretpostavke da se zbirke crkvene umjetnosti i u formalno-pravnom smislu prepoznaju. Stoga smo danas postigli dogovor s nadbiskupom Želimirom Puljićem i gradonačelnikom Dukićem da ćemo obnoviti ugovor potpisan prije 30 godina čime ćemo postaviti temelje da se ide u renoviranje prostora i izradu novog postava koji treba biti suvremeniji i koji će dati novi naglasak na tu iznimnu vrijednost koju imamo što će, u konačnici, doprinijeti puno većem broju posjetitelja, najavila je ministrica kulture.

Dodala je da su se današnji razgovori vodili oko svih djelatnosti koje ministarstvo financira ili sudjeluje u potpori pa se tako razgovaralo o arhivu, o muzejima, o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, a vezano za Zakon o knjižnicama. Također, ministrica je upoznata s rezultatima rada ustanova koji djeluju u izvedbenim umjetnostima, govorilo se o potencijalima ulaganja u filmsku industriju te o prioritetima za sljedeću godinu koji su od zajedničkog interesima svima.

Sanacija bedema u parku Vladimira Nazora

Na novinarsko pitanje što je sa sanacijom dijela podzida bedema u parku Vladimira Nazora, konzervator Igor Miletić je odgovorio kako je, u suradnji s komunalnim poduzećem „Nasadi“ projekt sanacije napravljen te da se nije pristupilo poslu zbog ljeta i turističke sezone. Najavio je da bi radovi na sanaciji trebali početi vrlo brzo.

Također, odgovarajući na upit što se radi po pitanju kulturne baštine od kada je Zadar upisan na Popis svjetske baštine UNESCO-a, ministrica Obiljen Koržinek je istaknula kako je Grad Zadar upis zaslužio zato jer se o baštini godinama primjereno skrbilo.

- Konzervatorski odjel u Zadru, Kulturno vijeće u Zagrebu i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, u suradnji s Gradom Zadrom, sudjeluju u pripremi svih projekata obnove. Odobrena su sredstva iz eu fondova i vjerujemo da je ovo početak cjelovitog pristupa obnove kulturne baštine u Zadru te da se upisom pokrenuo novi ciklus. Dogovorili smo se da idemo u izradu konzervatorske podloge za grad Zadar što će biti iznimno važan temelj za sve planove upravljanja i daljnji razvoj kulturne baštine. S Gradom imamo iznimnu suradnju i u redovitom smo kontaktu što će, uvjerena sam, na kraju dati dobre rezultate, zaključila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.