Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru
Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru
Početna konferencija projekta

 U bivšoj crkvi sv. Nikole održana je Početna konferencija projekta "Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru". Kroz ovaj projekt obnovit će se kompleks bivše crkve i samostana. Na početnoj konferenciji govorili su Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra te Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Projekt su predstavili Nika Cohen iz  agencije ZADRA NOVA i Ante Uglešić, arhitekt iz tvrtke Forvm d.o.o.

Gradonačelnik Dukić ovom je prigodom rekao: Pred nama je još jedan veliki projekt obnove kulturne baštine. Započeli smo ga operativno u gradskoj upravi 2018. izradom projektne dokumentacije pa zajednički razvijali i konačno uspješno pripremili za provedbu i financiranje kroz zadarski ITU mehanizam. Ulaganjima kroz Instrument teritorijalnog ulaganja Urbanog područja Zadar, kao nikada do sada i u najkraćem vremenu, ostvarili smo sve pretpostavke za ubrzani razvoj kulture, poduzetništva, brownfield lokacija, socijalnih usluga. Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole strateški je kulturni projekt koji će omogućiti daljnji razvoj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Ovim projektom Zadar i Hrvatska dobivaju prestižno kulturno, obrazovno i znanstveno središte. Konačno, ovaj projekt Zadar čini gradom razvijene svijesti za svoju povijest, kulturu i znanost. Na tim vrijednostima danas gradi svoj identitet.

 Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru se tijekom 2019. prijavio na poziv na dostavu projektnih prijedloga „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadar“, u okviru Prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Svrha projekta je obnova i valorizacija kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru s ciljem povećanja broja novozaposlenih u turističkom sektoru te porastom očekivanog broja posjetitelja kulturne baštine. Projektom će se osigurati obnova postojećih i izgradnja novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu  arheologiju u Zadru, opremanje istih te njihova prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta kao i implementacija ostalih potrebnih aktivnosti na projektu. Provedbom projekta doprinijet će se održivom turističkom i gospodarskom razvoju kroz valorizaciju kulturne baštine.

Ukupna vrijednost  projekta je 29.985.487,36 kuna, od čega su bespovratna sredstva odobrena u iznosu od 25.487.664,25 kuna, dok će udio sufinanciranja Ministarstva kulture od 15% iznositi 4.497.823,11 kuna. Rok za izvođenje svih projektnih aktivnosti je 32 mjeseca od potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Priprema projekta obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru traje od 2014. godine, od kada su Ministarstvo kulture, UNESCO i grad Zadar uložili gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar ovog kompleksa.

Kompletna projektna dokumentacija izrađena je u projektantskom uredu Forvm d.o.o. od strane arhitekta Ante Uglešića.

Projektnu prijavu je u suradnji s Centrom pripremila i prijavila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Tim stručnjaka iz Agencije biti će uključen tijekom čitavog perioda trajanja projekta te će svojim iskustvom i znanjem pridonijeti kvalitetnoj provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućava projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije te usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnera.

Partner na projektu je Turistička zajednica grada Zadar koja će aktivno sudjelovati na promidžbi i vidljivosti projekta.

 

Vezane fotografije

Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru