Godina dana slobode
Godina dana slobode

U koncertnoj dvorani Kneževe palače danas je otvorena izložba pod nazivom ˝Sloboda˝. U povodu proslave godine dana oslobođenja hrvatskih generala okupili su se brojni predstavnici vlasti, institucija, braniteljskih udruga, kao i mnogi drugi posjetitelji. Izložbi je nazočio i general Ante Gotovina zajedno sa svojom obitelji, kao i gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta te župan Zadarske županije Stipe Zrilić.

Na dan 16. studeni 2012. godine Hrvatskoj je napokon i u međunarodnoj zajednici priznato pravedno oslobođenje teritorija u Domovinskom ratu. Tada su generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni krivnje na Međunardonom sudu za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije u Den Haagu, gdje im se sudilo za organiziranje zločinačkog pothvata. Nakon oslobađajuće presude, generali su se vratili u domovinu, gdje su im pripremljeni veličanstveni dočeci.

Godinu dana nakon, Zadarska županija, Grad Zadar i Narodni muzej Zadar u suradnji s braniteljskim udrugama organizirali su izložbu pod nazivom ˝Sloboda˝, čiji postav prikazuje odabir radova s Međunarodne likovne kolonije Jadertina, kao i fotografije zadarskih autora Željka Karavide i Zvonka Kucelina, nastale u virjeme svečanog dočeka u Pakoštanima i u Zadru, 24. studenog 2012. godine.

Izložba je započela modnom revijom Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, nakon čega je prisutne pozdravila ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš. ˝Slavimo godinu dana ponosa hrvatskog naroda.˝- istaknula je Peroš.

Izložbu je službeno otvorio župan Stipe Zrilić. ˝Sloboda je sastavni dio temeljnih ljudskih ideala, čovjek stalno teži biti slobodan.˝ - kazao je zadarski župan. Gradonačelnik Kalmeta potom je generalu Gotovini uručio prigodan poklon - nalivpero izrađeno od maslinovog drva, unikatni ručni rad zadarskih autora, dok je predstavnik braniteljskih udruga Željko Dilber, kao poklon, primio sliku Zadra nad kojim bdije papa Ivan Pavao II., koju je naslikao akademski slikar Mario Tomas.

Uz gradonačelnika, u ime Grada Zadra otvorenju su nazočili i njegovi zamjenici Zvonimir Vrančić i Ivica Vlakić te predsjednik Gradskog vijeća, dr. Živko Kolega.

U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Munita te učenice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna uz pratnju gitare.

Vezane fotografije

Godina dana slobode Godina dana slobode Godina dana slobode Godina dana slobode Godina dana slobode Godina dana slobode Godina dana slobode Godina dana slobode Godina dana slobode