„National Geographic - Hrvatska iz zraka“, izložba i fotomonografija Davora Rostuhara o dosad neviđenim kulturnim i prirodnim ljepotama Hrvatske, premijerno su predstavljeni u Zagrebu i srušili su sve rekorde posjećenosti izložbi u Meštrovićevom paviljonu – domu HDLU. Nakon Zagreba izložba je krenula na turneju po Hrvatskoj, te nakon prve postaje u Dubrovniku, zatim Splitu i Hvaru, došla je i u Zadar. 

 

To jedan od najvećih, ako ne i najveći fotografski projekt u Hrvatskoj. Projekt je trajao sedam godina, koštao više od milijun kuna, dokumentirao hrvatske ljepote, krajobraze, vizure na dosad neviđen način, a sada će i svjetsku publiku upoznati s ljepotama naše zemlje. 

Za razliku od Zagreba gdje je izložba bila postavljena u galeriji, putujuća izložba je postavljena po najatraktivnijim javnim prostorima hrvatskih gradova – rivama, trgovima, parkovima – kako bi snažnu poruku o nevjerojatnoj raznolikosti ljepote hrvatske kulturne i prirodne baštine, poslala što većem broju posjetitelja. To je i prva energetski samoodrživa izložba koja na taj način putuje Hrvatskom. Naime, svaki od 30 postamenata s fotografijama na sebi ima solarne ploče koje preko dana skupljaju energiju da bi po noći fotografije bile rasvijetljene. 


Projekt je od početka prepoznao najprestižniji svjetski fotografski časopis National Geographic, a dvije od šest dosada objavljenih reportaža, nagrađene su prestižnom nagradom National Geographica.


Izložba će u Zadru biti postavljena na Istarskoj obali, uz Morske orgulje od 13. do 21. kolovoza.

Vezane fotografije

Foto izložba godine „National Geographic - Hrvatska iz zraka“ – otvorena u  Zadru Foto izložba godine „National Geographic - Hrvatska iz zraka“ – otvorena u  Zadru Foto izložba godine „National Geographic - Hrvatska iz zraka“ – otvorena u  Zadru Foto izložba godine „National Geographic - Hrvatska iz zraka“ – otvorena u  Zadru