Dva nova projekta grada Zadra: Projekt Bluewin i projekt Livingstreets
Dva nova projekta grada Zadra: Projekt Bluewin i projekt Livingstreets
Grad Zadar započeo je provedbu još 2 nova EU međunarodna projekta, te time povećao prepoznatljivost Zadra u međunarodnim okvirima.

Projekt BLUEWIN

Projekt Bluewin financira se iz Programa Europa za građane, a nositelj projekta je Grad Zadar uz partnere iz 5 EU zemalja:  Grad Dubrovnik, Inverness, Škotska, Grad Gorizia, Italija, Grad Nova Gorica, Slovenija i Grad Kotor, Crna Gora.

Projekt se temelji na zajedničkoj potrebi svih sudionika za podizanjem svijesti i znanja o očuvanju mora i vodenih bogatstava, upravljanju vodenim eko-sistemima i pravilnim korištenjima vodnih bogatstava,  uključivanjem civilnog sektora i volontera u ekološke akcije kojima se sprječava daljnja onečišćenja plaža i mora i dr., a sve u skladu s politikama tzv. „plavog rasta“.           

Projekt se provodi u razdoblju od siječnja do listopada 2016., a glavna aktivnost odvija se u Zadru od 12. do 17. svibnja 2016. godine. Uz stručna predavanja, radionice, razne ekološke akcije i dr. u Zadru će se organizirat i tzv. „Plavi sajam“ kojim će se promovirati zaštita mora i pravilna valorizacija morskih resursa.

Za Zadar je svakako zanimljivo što će predstavnici iz svih 5 partnerskih gradova doći u Zadar u velikim grupama po 60 ljudi iz svake zemlje. Za tu prigodu uz suradnju Sveučilišta u Zadru i Pomorske škole bit će organizirane raznovrsne popratne akcije poput čišćenja plaže, demonstracije čišćenja podmorja te kreativne radionice od prikupljenog recikliranog materijala kao i niz predavanja profesora i predstavnika udruga koje se bave ekologijom i zaštitom mora i priobalja.

U projektu će, uz domaće sudionike, aktivno sudjelovati oko 200 srednjoškolaca i studenata iz inozemstva, koji će osim na predavanjima, radionicama i u brojnim ekološkim akcijama, sudjelovati u izradi i potpisivanju dokumenta o prijateljstvu partnerskih gradova i provođenju ekoloških aktivnosti koje se nastavljaju i u 2017. godini.

Projekt LIVING STREETS

Kroz program «LIFE» koji promovira zaštitu prirode i okoliša, Grad Zadar započeo je s provedbom projekta «Livingstreets» koji okuplja prepoznatljive međunarodne partnere iz 6 EU zemalja:  Udruga Energiecities (Francuska, nositelj), Bruxelles (Belgija), MiltonKeynes (Velika Britanija), La Rochelle (Francuska), Torino (Italija), Rotterdam (nizozemska), Zadar (Hrvatska).

Projekt je s provedbom započeo u travnju 2016. godine i predviđeno je trajanje od dvije godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 484.294 EUR, od čega se na Grad Zadar odnosi oko 50.000 EUR

Projektom se privremeno transformira i „oživljava“ javna površina (npr. ulica s parkirnim mjestima) kroz održavanje društvenih događaja koji promoviraju održivu mobilnost, zdrav život (hodanje, vožnja biciklom i sl.) i zaštitu okoliša primjenom minimalnih intervencija u prostoru.

Pilot projekti se održavaju u sedam gradova partnera naglašavajući važnost uređenih i aktivnih javnih površina koje nastaju planski kroz mrežu partnerstava lokalnih institucija (gradova, javnih ustanova, škola, vrtića...), urbanista, arhitekata, stanovnika te ostalih dionika u društvu.

Livingstreets je projekt koji promovira valorizaciju gradskih ulica i šetnica i ostalih javnih gradskih površina te oslobađanje istih od prometa motornim vozilima i njihovo korištenje za društvena događanja i život građana. Ukratko, ovim projektom doprinosi se povećanju kvalitete života i zaštita okoliša u gradovima.