Dukić: Projektom POKRET+ potičemo dodatnu zapošljivost žena i brigu za starije kojima takva usluga neizmjerno znači
Dukić: Projektom POKRET+ potičemo dodatnu zapošljivost žena i brigu za starije kojima takva usluga neizmjerno znači
Uručeni ugovori iz Poziva "Zaželi"– program zapošljavanja žena – faza II.“ sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda.

U Gradskoj loži upriličeno je svečano uručivanje pet ugovora iz Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II.“ sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda.

Ugovore za područje Zadra i Zadarske županije uručili su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović i ravnatelj HZZ-a, Ante Lončar. Svečanosti su također nazočili državni tajnici Šime Erlić i Marija Pletikosa, župan Zadarske županije, Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, pročelnik za EU fondove, Ante Ćurković i drugi.

POKRET+ - Projekt osnaživanja konkurentnosti i efikasnosti žena na tržištu rada

Gradu Zadru uručen je ugovor za projekt „POKRET+ Projekt osnaživanja konkurentnosti i efikasnosti žena na tržištu rada“. Ugovor je primio gradonačelnik, Branko Dukić koji je ovom prigodom kazao:

- Nedavno smo u Zadru imali i dodjelu osam vrijednih ugovora namijenjenih razvoju društvenog poduzetništva, a danas Grad Zadar projektom POKRET nastavlja s provedbom programa osnaživanja konkurentnosti žena na tržištu rada za 20 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja kroz uspostavu usluge skrbi o 100 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Kroz ovaj projekt spajamo dvije marginalizirane skupine kojima se omogućava zapošljavanje i obrazovanje, a krajnjim korisnicima socijalna uključenost. Nastavak je to projekta ZAŽELI iz 2019. godine kojim je osposobljeno i zaposleno 20 gerontodomaćica. S ministrom smo ponovno odradili radni sastanak na temu hospicija i na temu doma za starije koji će se raditi iz Nacionalnog plana oporavka i stvari idu u dobrom smjeru. Kao grad ćemo krenuti s dnevnim boravcima za starije koji su se u drugim gradovima pokazali kao uspješno rješenje.

Uz prijavitelja, Grada Zadra, partneri na projektu ''POKRET +'' su Grad Nin i Općina Starigrad, te obvezni partneri  HZZ Zadar i CZSS Zadar. Za provedbu projektnih aktivnosti odobreno je ukupno 742.040,00 kuna, od čega se 85% iznosa financira sredstvima Europske unije, dok se 15% financira sredstvima Državnog proračuna. Projekt će trajati 18 mjeseci.

Ministar Aladrović govoreći o projektu "Zaželi" kazao je:

- U Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji, kroz 33 ugovora uloženo je više od 63 milijuna kuna zahvaljujući čemu je zaposleno više od 500 žena koje pružaju potrebnu skrb našim starijim sugrađanima. Riječ je o jako dobrom alatu jer se postiže veća uključenost socijalno osjetljivih skupina što se u doba pandemije pokazalo važnijim nego ikad prije.

Na području Zadarske županije 1000 više zaposlenih nego u istom razdoblju lani

Gradonačelnik Dukić istaknuo je povoljnu situaciju što se tiče stanja zaposlenosti istaknuvši kako na području grada trenutno bilježimo 1802 nezaposlene osobe, što čini 5 posto udjela u broju od ukupno 35 697 zaposlenih na zadnji dan travnja ove godine. Također, na Zavodu za zapošljavanje trenutno je na raspolaganju oko 300 radnih mjesta.

- Ono što je dobro svakako je broj zaposlenih koji je na području naše županije čak za više od tisuću veći nego u travnju prošle godine. Bez sumnje, mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta dale su rezultat, a također se pokazala efikasna naša mjera potpore zadarskim poduzetnicima i obrtnicima kroz dva programa kojima subvencioniramo kamate kredita za likvidnost i za investicije u vrijednosti od 95 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Dukić.

Uloženo više od 90 milijuna kuna u poduzetničku infrastrukturu i institucije

Također je dodao kako je s ciljem razvoja inovativnog, specijaliziranog gospodarstva, temeljenog na znanosti i proizvodnji, u zadnje 4 godine uloženo više od 90 milijuna kuna u širenje mreže potpornih poduzetničkih institucija i modernu poduzetničku infrastrukturu kao temelj poduzetništvu nove generacije u Zadru. Riječ je o rekonstrukciji starog i gradnji novog Inkubatora, Centru kreativnih industrija, COIN I HUB prostorima, infrastrukturi za zonu Crno i drugo.

Predstavljen projekt „Unaprjeđenje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“

Na današnjoj svečanosti predstavljen i projekt „Unaprjeđenje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.