Anton Kovačev prezentirao programe zadarskim poduzetnicima
Anton Kovačev prezentirao programe zadarskim poduzetnicima

U dvorani Hrvatske gospodarske komore Zadar danas je održana prezentacija, kojom je predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Anton Kovačev predstavio kreditne linije gospodarstvenicima sa zadarskog područja. Kovačev je pojasnio i plan djelovanja HBOR - a za 2014. godinu te uvjete kreditiranja za malo, srednje i veliko poduzetništvo. Predavanju su nazočili zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić te pročelnik UO za gospodarstvo i obrtništvo Alan Kociper.

Gospodarska komora Zadar ugostila je danas Antona Kovačeva, predsjednika Uprave HBOR -a, a njezin predsjednik Dario Jurin na samom početku zaželio mu je dobrodošlicu. Mnogi članovi Gospodarskog vijeća, ali i drugi gospodarstvenici i poduzetnici s područja Zadarske županije sa zanimanjem su poslušali prezentaciju, nakon čega su imali priliku postavljati pitanja Kovačevu. 

Ovakve prezentacije održavaju se jednom godišnje, a HBOR - ovi dani kontinuirano se organiziraju u okviru Komore. Ova državna razvojna banka u zadnje dvije godine odobrila je 8 320 000 000 kuna poduzetnicima zadarskog područja, od čega se više od 40% odnosilo na investicije, što pokazuje živahnost i žilavost zadarskog gospodarstva, a pritom ga svrstava u iznadprosječnu razvijenost. U 2013. godini odobreno je pak 7 800 000 000 kuna, odnosno 1256 pojedinačnih kredita, među kojima su prevladavala sredstva za obrtnu sferu. Pokazatelj poboljšanja, nakon dugih kriznih godina, svakako je činjenica da se od svih odobrenih sredstava u 2013. godini, čak 64% odnosilo na investicije, jednako kao i 2007. godine, odnosno prije početka gospodarske stagnacije.

Kreditni programi HBOR - a uključuju: investicije s produženim razdobljem povoljnih kamatnih stopa, koje su u tri navrata snižavane i to za investicije u proizvodnji, poljoprivredi, turizmu te zaštiti okoliša. U području turizma prošireni su svi mogući uvjeti. Potom program namijenjen velikim gospodarstvenicima, koji je pak prilagodljiv i za srednje i malo poduzetništvo, ukoliko im odgovaraju uvjeti. Program koji je uveden u prošloj godini odnosi se na novu proizvodnju, a program za malo i srednje poduzetništvo označava namjenska ulaganja u modernizaciju pogona.

Kako bi se ohrabrilo poslovne banke na odobravanje kredita, HBOR preuzima 40% rizika uz mjenice i zadužnice. Ovime se eliminira potreba za dodatnim osiguranjem. Kod projekata većih od 9 000 000 kuna, 50% rizika preuzima HBOR, dok ostalu polovicu preuzima poslovna banka. ˝Nastojimo pružiti potporu izvoznicima tijekom svih faza dobivanja kredita.˝ - pojasnio je Kovačev.

Kako bi se poduzetnicima pružila sigurnost u naplati potraživanja, 2010. osnovano je Hrvatsko kreditno osiguranje. Policom osiguranja poduzeće štiti svoja potraživanja od rizika neplaćanja, kao i svoju likvidnost koja može biti ugrožena zbog izostanka priljeva od isporučenih roba i usluga. Ovakvim načinom osiguranja poduzeće može uspješno upravljati svojim kreditnim rizicima te tako ojačati svoju financijsku stabilnost.

Među planiranim aktivnostima za tekuću godinu, iz HBOR - a ističu: niže kamatne stope za područje poljoprivrede, ribarstva, industrije, turizma, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, potom aktivnosti vezane uz osnivanje fonda za pomoć poduzećima koja prođu predstečajnu nagodbu, te povećanje suradnje s poslovnim bankama.

Vezane fotografije

Anton Kovačev prezentirao programe zadarskim poduzetnicima Anton Kovačev prezentirao programe zadarskim poduzetnicima Anton Kovačev prezentirao programe zadarskim poduzetnicima