36 milijuna kuna za nove autobuse
36 milijuna kuna za nove autobuse
Potpisan Sporazum o obnovi voznog parka Liburnije.

Gradonačelnici Zadra i Nina i načelnici 16 općina potpisali su sporazum o obnovi voznoga parka Liburnije. Zajednički su se javili na natječaj Ministarstva prometa te dobili 36 milijuna kuna za nabavku novih autobusa.

Najveći dio novca, 85 posto osigurano je iz europskog kohezijeskog fonda a preostalih 15 posto pokriva Ministarstvo. Liburnija, koja sada ima 85 autobusa ovim natječajem dobiva novih 25 autobusa. Starost Liburnijinih autobusa tako će pasti ispod pet godina, a 8 novih vozila bit će prilagođeno osobama s invaliditetom.

- Riječ je o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu novih autobusa u cilju razvoja i unaprjeđenja prometnih sustava prihvatljivih za okoliš te osiguranje potencijalno većeg učinka na korištenje javnog prijevoza i smanjenje korištenja osobnih automobila. Raspoloživa bespovratna sredstva za ukupno 9 operatera javnog prijevoza u RH  iznose 315 milijuna kuna od kojih je iz Kohezijskog fonda odobreno 85 posto, a 15 posto osigurava resorno ministarstvo, istakuno je na svečanom potpisivanju sporazuma gradonačelnik Zadra, Branko Dukić.

Imajući na umu da Liburnijin vozni park trenutno broji 85 autobusa, jasno je kako se on povećava skoro za trećinu, dodao je gradonačelnik Dukić i pojasnio kako je ovo posljednji korak uoči raspisivanja natječaja za nabavku navedenih autobusa.

U Liburniji očekuju kako bi autobusi mogli biti isporučeni najranije tijekom jeseni 2018.

Vezane fotografije

36 milijuna kuna za nove autobuse 36 milijuna kuna za nove autobuse 36 milijuna kuna za nove autobuse 36 milijuna kuna za nove autobuse 36 milijuna kuna za nove autobuse 36 milijuna kuna za nove autobuse