13 općina i Grad Nin iskazali interes za pristupanjem Velikom urbanom području grada Zadra
13 općina i Grad Nin iskazali interes za pristupanjem Velikom urbanom području grada Zadra
Ovime su zadovoljeni svi preduvjeti za formiranje Velikog urbanog područja grada Zadra.

Trinaest općina Zadarske županije: Vrsi , Posedarje, Ražanac, Novigrad, Sukošan, Zemunik Donji, Poličnik, Bibinje, Galovac, Škabrnja, Preko, Kali i Kukljica te grad Nin, iskazali su interes za pristupanjem Velikom urbanom području grada Zadra.  

Načelnici općina upoznati su s ovim novim instrumentom Europske Unije na nedavnom sastanku kojeg je inicirao Grad Zadar, a spremnost na suradnju iskazali su potom i pismima namjere.

Sukladno novoj Uredbi Europske komisije kojom se uređuje ulaganje u urbana područja, a prema kojoj iz svakog europskog Fonda ide određena alokacija sredstava koja okvirno iznosi 345 milijuna eura, u urbana područja ulazi 7 najvećih hrvatskih gradova: Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Slavonski Brod i Pula. Razlozi ulaganja u ta urbana područja su specifičnosti njihovih socijalnih, ekonomskih i ekoloških problema.

  • Specifičnost mehanizma urbanog ulaganja je integrirano rješavanje problema i ostvarivanje sinergijskih učinaka odnosno istovremeno ulaganje u poslovnu i popratnu infrastrukturu te razvoj ljudskih potencijala, grupiranje urbanih područja sa sličnim problemima i zajedničko pronalaženje rješenja, istaknula je na sastanku pomoćnica ravnateljice agencije Zadra Nova, Marica Babić.

Veća urbana područja su gradovi koji prema posljednjem popisu stanovništva imaju više od 35.000 stanovnika i JLS-ovi koji gravitiraju tim gradovima odnosno koji imaju više od 30% dnevnih migranata u grad te zajedno s gradom kao nosiocem, imaju pravo na dodatna financijska sredstva u okviru Zakona o regionalnom razvoju .

Od 7 gradova samo će 4 biti odabrana i imat će pristup financijskim sredstvima. Izbor će biti izvršen na temelju Strategije ulaganja u urbanim područjima koju će izrađivati gradovi sa svojim općinama.

  • Ova strategija razlikuje od ostalih u tome što će navedeni projekti biti i implementirani. Formiranje urbanog područja nema veze s regionalizacijom ili administrativnim ustrojem, a sporazum koji općine potpisuju o pristupanju Velikom urbanom području omogućuje i izlazak iz asocijacije uz napomenu da ukoliko je općina dobila sredstva i započela projekt ne može izaći iz asocijacije dok projekt ne provede do kraja, istaknuo je na predstavljanju ovog programa Europske Unije pročelnik za EU fondove Grada Zadra, Šime Erlić.

Pročelnik Erlić objasnio je redoslijed procesa koji započinje definiranjem odluke Velikog urbanog područja grada Zadra, zatim njegovim uspostavljanjem nakon čega Ministarstvo regionalnog razvoja donosi odluku o Velikom urbanom području te na kraju izrada Strategije ulaganja.

  • Želimo da se ovaj postupak provede na dobrobit svih uključenih u taj proces, zaključio je zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić.

Ovaj novi instrument sukladan je Zakonu o regionalnom razvoju RH kojeg je usvojio Hrvatski Sabor u prosincu 2014. godine, a naslanja se na nove smjernice EU koje posebnu pažnju posvećuju razvoju urbanih područja zemalja članica.  

Vezane fotografije

13 općina i Grad Nin iskazali interes za pristupanjem Velikom urbanom području grada Zadra 13 općina i Grad Nin iskazali interes za pristupanjem Velikom urbanom području grada Zadra 13 općina i Grad Nin iskazali interes za pristupanjem Velikom urbanom području grada Zadra 13 općina i Grad Nin iskazali interes za pristupanjem Velikom urbanom području grada Zadra