Zadarskom urbanom području 43 milijuna eura iz ITU mehanizma
Zadarskom urbanom području 43 milijuna eura iz ITU mehanizma
Grad Zadar spremno dočekuje početak novog EU investicijskog ciklusa.

U sklopu konferencije „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ koja se održava u Šibeniku, večeras je upriličeno uručenje sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021. – 2027. predstavnicima ITU urbanih područja. Time je i službeno potvrđena nova financijska omotnica ITU mehanizma i za urbano područje Zadar.

Grad Zadar kao središte, i njegovo urbano područje koje obuhvaća Grad Nin te općine Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Preko, Ražanac, Sukošan, Škabrnja, Vrsi i Zemunik Donji, na raspolaganju ima 43 milijuna eura namijenjenih nizu programa i mjera za održivi urbani razvoj. Riječ je o integriranim sredstvima iz različitih europskih fondova kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

- Pozdravljam odluku Vlade i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na čelu s ministrom Erlićem o povećanom ulaganju sredstava u aktivnosti kojima se jača uloga gradova i njihovih funkcionalnih urbanih područja i zahvaljujem svim kolegama gradonačelnicima i načelnicima iz našeg urbanog područja na izvrsnoj suradnji koju smo započeli u prethodnoj ITU omotnici. U novoj EU omotnici, dvostruko većoj od prethodne, koja nam je na raspolaganju u razdoblju do 2027. godine,  otvaraju nam se izvanredne prilike za novi razvoj kroz realizaciju devet kapitalnih projekata – kazao je gradonačelnik Dukić ističući kako je Grad Zadar spreman za raspisivanje prvih natječaja za nove projekte koje će se putem ITU mehanizma realizirati na području Grada Zadra:

-  U projektima revitalizacije kulturne baštine slijedi nam obnova Trga Sv. Frane u Zadru i druga faza uređenja kompleksa stare Tehničke škole. Na području prometa pripremljen je projekt 2. faze ITS-a s nastavkom rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana, modernizacijom Autobusnog kolodvora te izgradnjom Park&Ride sustava. Nastavlja se i projekt ZUM širenjem sustava pametnog parkiranja. U tom projektu predviđeno je postavljanje multifunkcionalnih kamera, daljinski kontroliranih prepreka za ulaz vozila u pješačke zone i sličnih aktivnosti usmjerenih na povećanje sigurnosti javnih površina u gradu Zadru. Također, širi se i sustav  javnih bicikala na urbano područje s popratnom biciklističkom infrastrukturom. Posebno je područje razvoja zelene infrastrukture koje uključuje uređenje šume Musapstan. Konačno, značajna sredstva iz ove omotnice predviđena su za modernizaciju sportske infrastrukture koja obuhvaćaju projekte izgradnje olimpijskog bazena i opremanja centra za dijagnostiku sportaša u ŠC Višnjik, ali i rekonstrukciju i izgradnju  sportskih kvartovskih i mjesnih igrališta.

Treba podsjetiti kako je u prošlom financijskom razdoblju ITU mehanizma za Urbano područje Zadar započeo potpuno novi investicijski ciklus u Zadru u kojemu su provedi strateški razvojni projekti izgradnje infrastrukture Gospodarske zone Crno, novog Poduzetničkog inkubatora, rekonstrukcije zgrade stare Tehničke škole i Centra za mlade s okolišem, obnove kompleksa Svetog Nikole te  rekonstrukcije Tuđmanove ulice s uvođenjem digitalnih tehnologija u sektoru prometa i javnog prijevoza.

 

 

Vezane fotografije

Zadarskom urbanom području 43 milijuna eura iz ITU mehanizma Zadarskom urbanom području 43 milijuna eura iz ITU mehanizma Zadarskom urbanom području 43 milijuna eura iz ITU mehanizma