Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja
Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja
22. ožujka 2018. od 11.00 do 17.00 sati u Arsenalu u Zadru, u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO) i Grada Zadra.

Posjetitelji Sajma u Zadru moći će na jednom mjestu pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na stipendije i studijske programe u Zadru, u drugim dijelovima Hrvatske i inozemstvu. Više informacija o Sajmu i pratećem programu dostupno je na www.stipendije.info  i Facebook stranici Tražim stipendiju.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja organizira se s ciljem olakšavanja pristupa visokom obrazovanju za sve građane Hrvatske te u svrhu uspješnijeg završetka započetog studija.

O stipendijama

Institucije koje dodjeljuju stipendije određuju uvjete i kriterije natječaja za stipendije koje svi prijavitelji moraju ispuniti. Uspješnost u natjecanju za stipendije ovisi o kvaliteti kandidata i njihovim dosadašnjim postignućima. Najčešći kriteriji koje je potrebno ispuniti za dodjelu stipendija su kriteriji izvrsnosti i/ili potrebe. Kriterij izvrsnosti se može odrediti na temelju raznih faktora, uključujući prosjek ocjena, dobivene nagrade, posebne talente (primjerice u sportu ili izvedbenim umjetnostima), izvannastavna postignuća i/ili kroz druge osobine koje odgovaraju posebnom profilu kandidata koji natječaj traži. Kriterij potrebe se može sastojati od nekoliko kategorija koje mogu uključivati osobe slabog imovinskog statusa, osobe s invaliditetom ili osobe s posebnim potrebama, pripadnike nacionalnih i etničkih manjina ili pripadnike drugih marginaliziranih skupina.

Svečana dodjela stipendija Grada Zadra

Na Sajmu u Zadru bit će predstavljene stipendije za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu koje dodjeljuju različite institucije. Središnje mjesto za informiranje o mogućnostima studiranja i financiranja studija na Sajmu imat će Grad ZadarSveučilište u Zadru te Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Zadar. Jedinice lokalne i regionalne samouprave te lokalna visoka učilišta imaju značajnu ulogu u poticanju na nastavak školovanja na visokim učilištima te u pružanju financijske pomoći za studiranje srednjoškolcima i studentima. Tako Grad Zadar, glavni partner Sajma, odličan je primjer lokalne samouprave koja dodjeljuje 100 stipendija godišnje učenicima i studentima te na taj način motivira izvrsne, potpomaže kojima je to najpotrebnije te potiče one koji se odluče obrazovati za deficitarna zanimanja.

Grad Zadar prepoznao je važnost Sajma stipendija i visokog obrazovanja jer na jednom mjestu, u jednom danu građanima pruža informacije o različitim mogućnostima studiranja i financiranja studija te mobilnosti tijekom studija. Stoga smo i ove godine glavni partner i domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja u Zadru, čije održavanje s veseljem iščekujemo.“ – istaknula je Ivana Guglielmini, voditeljica Odsjeka za školstvo Grada Zadra. Posebna novost na ovogodišnjem Sajmu u Zadru bit će svečana dodjela stipendija Grada Zadra. „U okviru programa Sajma odlučili smo ove godine organizirati svečanu dodjelu ugovora o stipendiranju svim ovogodišnjim dobitnicima stipendija Grada Zadra. Na taj način želimo iskazati javnu pohvalu svima onima koji su osvojili našu stipendiju te pokazati da se Grad Zadar aktivno brine o marljivim, izvrsnim i potrebitim učenicima i studentima koji će nam omogućiti da oblikujemo društvo utemeljeno na znanju i učenju“– dodala je Guglielmini. Više o stipendijama Grada Zadra, možete saznati ovdje.  

IRO je osmislio i uređuje portal www.stipendije.info, prvi hrvatski internetski portal posvećen stipendijama koje su dostupne hrvatskim građanima za studij u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokog obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već devetnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebice u područjima financiranja visokog obrazovanja, jednakosti pristupa visokom obrazovanju, razvoja nacionalnog kvalifikacijskog okvira, osiguravanja i unapređivanja kvalitete u visokom obrazovanju te akademske mobilnosti.

Vezane fotografije

Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja Grad Zadar domaćin Sajma stipendija i visokog obrazovanja