Posjet gradonačelnika austrijskog grada Welsa
Posjet gradonačelnika austrijskog grada Welsa

U ponedjeljak, 10. listopada 2022. u posjet gradonačelniku Zadra doputovao je gradonačelnik austrijskog grada Welsa u Gornjoj Austriji, dr. Andreas Rabl sa suradnikom dr. Peterom Franzmayrom, tajnikom Grada, u pratnji veleposlanika Republike Austrije u Zagrebu, dr. Markusa Wuketicha.

Do ove posjete došlo je na inicijativu dr. Andreasa Rabla nakon razgovora s NJ. E. dr. Wuketichem tijekom proljeća ove godine i izražene želje za povezivanjem s odgovarajućim gradom u Hrvatskoj.
U Welsu živi i djeluje i brojna hrvatska zajednica koja bi također bila snažna poveznica dva grada i to je gradonačelnik Rabl istaknuo.

Gradonačelnik Dukić upoznao je ukratko goste s glavnim karakteristikama Zadra, dao kratak presjek zadarskih povijesnih činjenica, bogate kulturne baštine,  te im predstavio suvremeni Zadar i pravce budućeg razvoja grada, a pročelnica UO za kulturu i šport, Dina Bušić upoznala ih je ukratko s najnovijim projektima iz kulture i športa te poviješću i ustrojbenim jedinicama Sveučilišta u Zadru.

Gradonačelnik Rabl je, upoznajući domaćine s bitnim odlikama Welsa, istaknuo njegovu rimsku prošlost i bogato nasljeđe koje može biti dobar temelj kulturne, znanstvene i stručne suradnje, suradnje muzeja i drugih kulturnih institucija. U gospodarskom smislu, Wels pripada najrazvijenijoj regiji Austrije s brojnim uspješnim poduzećima, proizvođačima i distributerima energije, kao što je ENV, proizvođačima opreme za varenje i dr.

Na kraju susreta, gradonačelnik Welsa pozvao je gradonačelnika Zadra da u što skorije vrijeme posjeti Wels sa suradnicima.

Vezane fotografije

Posjet gradonačelnika austrijskog grada Welsa