Lučica Foša obasjana novom rasvjetom
Lučica Foša obasjana novom rasvjetom
Gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima prošetao i razgledao novu rekonstruiranu rasvjetu u Foši.

Večeras u 21 sat i 30 minuta zasvijetlila je nova rekonstruirana rasvjeta u lučici Foša. Novu rasvjetu, napravljenu po projektu tvrtke Tim - ing d.o.o. iz Splita razgledali su gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta sa suradnicima, zamjenikom Zvonimirom Vrančićem, predsjednikom Gradskog vijeća, Živkom Kolegom, pročelnikom za prostorno uređenje i graditeljstvo Darkom Kasapom, pročelnicom za komunalne djelatnosti, Ivanom Vanjak i projektantom Duškom Kuzmanićem iz tvrtke Tim-ing.

Gradonačelnik Kalmeta iskazao je zadovoljstvo uspješnim završetkom ovog gradskog projekta. - Ova dekorativna podna rasvjeta dodatno će uljepšati Fošu i naše gradske bedeme i postati još jedna gradska turistička atrakcija. Drago mi je da je projekt završen početkom turističe sezone kako smo i planirali. Nakon što smo novom ekološkom rasvjetom osvijetili i naša dva perivoja, Vladimir Nazor i Kraljice Jelene Madijevke, nastavljamo po fazama projekt cjelovitog osvjetljavanja Poluotoka ne samo funkcionalnom već i dekorativnom rasvjetom koja će omogućiti valorizaciju kulturne i povijesne jezgre grada. Sljedeće na redu je osvjetljavanje ulica od mosta do Narodnog trga te od Trga Petra Zoranića Kalelargom do crkve Gospe od zdravlja, najavio je gradonačelnik Kalmeta.

Novopostavljena LED rasvjeta u Foši u potpunosti zadovoljava sve sigurnosne uvjete budući da se za napajanje lampi koristi sigurnosni mali napon od 24V. Potrošnja električne struje je dva i pol puta manja od dosadašnje te je u odnosu na stare daleko već trajnost samih izvora svjetlosti. Također, svjetiljke su povezane kabelima koji se i inače postavljaju u marinama jer su otporni na utjecaj mora. Ukupno 200 lampi postavljene su pod točno određenim kutem u odnosu na bedeme kako bi se smanjilo svjetlosno onečišćenje ali i da se istovremeno potpuno pokrije kosina bedema. Foša više nije u mraku što će vjerujem razveseliti i vlasnike brodica kojima su vandali često pod okriljem noći uništavali imovinu, objasnio je projektant Kuzmanić, direktor tvrtke Tim-ing koja je ujedno obavila i nadzor radova.

Izvođač radova u Foši je koncesionar na održavanju javne rasvjete Grada Zadra, tvrtka Locum, a za rekonstrukciju je utrošeno 2,6 milijuna kuna.  

Vezane fotografije

Lučica Foša obasjana novom rasvjetom Lučica Foša obasjana novom rasvjetom Lučica Foša obasjana novom rasvjetom Lučica Foša obasjana novom rasvjetom Lučica Foša obasjana novom rasvjetom Lučica Foša obasjana novom rasvjetom Lučica Foša obasjana novom rasvjetom Lučica Foša obasjana novom rasvjetom Lučica Foša obasjana novom rasvjetom Lučica Foša obasjana novom rasvjetom Lučica Foša obasjana novom rasvjetom Lučica Foša obasjana novom rasvjetom