Gradnja prometnica, obnova škole na Ploči, projekt prehrane, programi u ekologiji i kulturi....
Gradnja prometnica, obnova škole na Ploči, projekt prehrane, programi u ekologiji i kulturi....
Javni kolegij gradonačelnika Branka Dukića s pročelnicima.

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić održao je danas javni kolegij s pročelnicima. Uoči najavljenih tema osvrnuo se na radove na sustavu odvodnje na prometnici u Vruljici i na pitanje gradnje trafostanice na Puntamici. Istaknuo je da je Odvodnja krenula sa svojim radovima, a Grad o tome prethodno nije obavijestio javnost što je njihov propust i zbog toga se javila sumnja da se radi dvostruki posao.

- Bilo tko normalan tko bi tamo došao, vidio bi kako se radovi ne izvode na dijelu koji je već obnovljen, nego na dijelu koji uopće nije građen. Naime, radom tog križanja povećala se asfaltna površina i voda iz svih okolnih ulica se sve više slijevala na to područje, kazao je gradonačelnik napominjući kako građanima želi omogućiti što bolje uvjete na cesti.

Što se tiče izgradnje trafostanice na Vitrenjaku (Puntamici), gradonačelnik je rekao da je bračni par Perković ovog ljeta dolazio na sastanke s Gradom.

- Željeli smo utvrditi je li istina sve što oni tvrde. Napravili smo internu provjeru, a potom i slali zahtjev ministarstvu za inspekciju koje je utvrdilo da je s izgradnjom trafostanice sve u redu, kazao je gradonačelnik Dukić. Dodao je da se tu prvenstveno radi o električnom postrojenju i ne odnosi se na Odjel za graditeljstvo. Objasnio je da je Grad Zadar, poštujući zamolbu, poduzeo sve radnje kako bi se ispitalo je li sve u redu s izgradnjom. Nakon svih inspekcija i nadzora koji su utvrdili ispravnost izgradnje trafostanice, krenulo s njenom gradnjom.

 

Suficit gradskog proračuna

Ukupno ostvareni prihodi i primici u razdoblju od 01.01.-30.06.2018.godine iznose 204.126.058,02 kuna, a rashodi i izdaci 165.078.897,20 kuna te je ostvaren tekući višak poslovanja u iznosu od 39.047.160,82 kuna. Namjenski i vlastiti prihodi korisnika ostvareni su u iznosu od 10.767.654,52 kuna, a rashodi koji se financiraju iz tih izvora u iznosu od 11.024.811,10 kuna –izvijestio je na današnjem kolegiju gradonačelnika, pročelnik UO za financije, Ivan Mijolović.

 

Rekonstrukcija OŠ Krune Krstića i radovi na gradskim prometnicama

Pročelnik UO za graditeljstvo i prostorno planiranje, Darko Kasap najavio je rekonstrukciju OŠ Krune Krstića, područne škole na Ploči.

- Krenuli smo u cjelovitu rekonstrukciju ove stare zgrade, koja je do sada imala dvije neuvjetne učionice, a u konačnici će dobiti četiri nove učionice i polivalentnu dvoranu za tjelesni odgoj, kulturna događanja, a moći će ju koristiti i mjesni odbor za različite svoje mjesne potrebe, istaknuo je pročelnik dodavši da je raspisan natječaj za izvođača radova i da je procijenjena vrijednost radova 3 milijuna i 90 tisuća kuna (2 milijuna i 500 tisuća kn plus PDV).

U tijeku su radovi na arheološkim istraživanjima iza TIC-a ( 2 milijuna i 186 tisuća kn). Očekuje se da će radovi trajati 120 kalendarskih dana. Nakon prve faze uslijedit će radovi na sjevernom dijelu prostora iz TIC-a, a potom će se ići u projektiranje tog prostora kao što je zamišljeno, odnosno zatvorena tržnica i polivalentni prostor za tržnicu.

U tijeku je rekonstrukcija dijela Ulice Nikole Tesle do Ulice Božidara Adžije, nakon čega će uslijediti i rekonstrukcija ostalog dijela do trafostanice na Plovaniji. Pročelnik Kasap je istaknuo kako se osim rekonstrukcije prometnica radi o radovima koji znače početak rješavanja sustava odvodnje za MO Plovanija.

U tijeku su radovi i u Ulici Jurja Križanića (2 milijuna i 400 tisuća kuna) čiji se završetak očekuje dogodine u veljači čime će se stvoriti preduvjeti za rješavanje sustava odvodnje u MO Vidikovac. Kreće i rekonstrukcija dijela Ulice Puta Stanova, a pročelnik Kasap najavio je da će radovi biti zahtjevni budući da se radi o uskom i gusto naseljenom prostoru ali će se završetkom tih radova konačno riješiti put prema školi u Stanovima te će taj dio grada, koji pripada užem urbanom centru, konačno dobiti infrastrukturu kakva mu je potrebna. Također, u tijeku je natječaj za izgradnju spojne prometnice Skradinska – Molatska,  kroz mjesec i pol dana imat ćemo izvođača radova, a njezino uređenje u značajnoj će mjeri rasteretiti Ulicu Hrvoja Ćustića.

Što se tiče radova na prometnicama koje izvode Hrvatske ceste, do prvog tjedna u studenom  prebacit će se promet s južnog na sjeverni dio Ulice Ante Starčevića te će se lokalni autobusi vratiti na svoje glavno autobusno stajalište. Potom kreću radovi na potezu od Jazina prema Ravnicama, a trenutno je u tijeku i uređenje zida kod bolnice.

Pročelnik Kasap izvijestio je kako su u tijeku završni radovi na novoj tržnici na Meladi.

 

Ekološko zbrinjavanje otpada na otocima

Pročelnik za UO za EU fondove, Šime Erlić, izvijestio je o dva nova projekta koji su prošli na EU natječajima, koji će se provoditi sljedeće dvije godine i u kojima je Grad Zadar nositelj. Jedan od tih je projekt „NETWAP“ (iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska)

- Radi se o projektu iz područja zaštite okoliša, odnosno razvoju inovativnih metodologija upravljanja otpadom s naglaskom na mala i izolirana područja, konkretno - na otocima. Projekt predviđa dvije pilot akcije. Prva je postavljanje mobilne mini kompostane za biorazgradivi otpad na otoku Istu, a potom će se premještati i na druge otoke ako bude potrebe. Dobiveni kompost moći će se koristiti u poljoprivredi ,a znamo da se takav kompost plaća što znači da će se moći dobiti nova vrijednost od otpada. Tijekom dvije godine provodit će se istraživanje o isplativosti i drugim parametrima koji će pokazati je i koliko je ovakvo rješenje dobro za naše otoke, objasnio je pročelnik Erlić i dodao da će se isto praćenje provoditi i u Italiji te će se usporediti rezultati. Partneri u projektu su energetske agencije iz Italije i gradova te instituta, sa hrvatske strane to je institut „Ruđer Bošković“.

Također, isti institut provest će mjerenje količine mikroplastike u moru, budući da se otkrivanje podrijetla mikroplastike u moru može utjecati na prevenciju bacanja plastike u more. Ukupna vrijednost projekta je 1.480 000,00 eura, od  čega Grad Zadar sufinancira 145 tisuća eura (15% sufinanciranje Grada Zadra).

 

Zajedničko upravljanje u kulturi –  suradnja Grada i nezavisne kulturne scene

Kroz projekt „ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra“ ( u sklopu ESF poziva „Kultura u centru“) radit će se na uspostavljanju partnerskog odnosa između Grada Zadra i udruga u kulturi s ciljem zajedničkog upravljanja Centrom za mlade i jačanja nezavisne kulturne scene grada Zadra.

- Partneri su Centar nezavisne kulture Zadar, Gradska knjižnica i Koncertni ured. Cilj projekta je razvijanje boljeg dijaloga između institucija i civilnog društva, odnosno udruga u kulturi. Težište projekta stavljeno je na društvene centre, u Zadru je to Centar za mlade te će se dogovoriti zajedničko upravljanje Centrom, istaknuo je pročelnik Erlić.

Dodao je da će se projekt provoditi dvije godine te će u tom razdoblju također biti organizirano niz radionica, edukacija, predstava, tribina i drugo, slično Kvart Art festivalu. Ukupna vrijednost je dva milijuna kuna koje u cijelosti financira Europska unija.

Pročelnik Erlić dodao je da je Grad Zadar partner na još dva odobrena EU projekta.

 

1105 učenika u projektu školske prehrane – 374 više nego lani

„Mreža potpore za prehranu učenika u osnovnim školama Grada Zadra“ – projekt je kojim je ove godine obuhvaćeno 1105 učenika zadarskih osnovnih škola dok ih je lani bilo 731. Pročelnik UO za odgoj i školstvo, Joso Nekić obrazložio je to proširenjem uvjeta koji podnositelji zahtjeva moraju ispunjavati da bi ostvarili pravo na prehranu u školi.

- Osim što je povećan dohodovni cenzus na 2228,00 kuna, pravo su mogli ostvariti i učenici iz višečlanih obitelji, odnosno s troje i više djece, učenici bez odgovarajuće roditeljske skrbi, jedno-roditeljskih obitelji, potom s obzirom na ekonomski status odnosno ako se radi o obiteljima koje primaju minimalne naknade sukladno zakonu o socijalnoj skrbi,  korisnici prava za doplatak, djeca iz obitelji gdje su jedan ili oba roditelja nezaposleni, učenici romske ili druge nacionalne manjine, djeca s teškoćama, obitelji gdje su roditelji teže bolesni odnosno osobe s invaliditetom te su  se i ti uvjeti mogli proširiti sukladno osobnoj procijeni djelatnika škole i djelatnika za socijalnu skrb, pojasnio je pročelnik Nekić izrazivši zadovoljstvo povećanjem korisnika ove mjere. Dodao je da su nekad samo dvije mogle sudjelovati u projektu dok danas sudjeluju gotovo sve. Ostala je još samo jedna škola koja zbog rada u tri smjene ne može organizirati ovu uslugu, a i to će se promijeniti izgradnjom škole na Bokanjcu.

U projektu prehrane Grad Zadar sudjeluje već nekoliko godina. Ovaj projekt provodi se s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 1. listopada. Vrijednost projekta je 1.123 342,45 kn.

 

Vezane fotografije

Gradnja prometnica, obnova škole na Ploči, projekt prehrane, programi u ekologiji i kulturi.... Gradnja prometnica, obnova škole na Ploči, projekt prehrane, programi u ekologiji i kulturi.... Gradnja prometnica, obnova škole na Ploči, projekt prehrane, programi u ekologiji i kulturi....