Predstavljen Europski tjedan mobilnosti
Na konferenciji za medije predstavljen program Europskog tjedna mobilnosti.

U periodu od 16. do 22. rujna obilježava se Europski tjedan mobilnosti u kojem Grad Zadar sudjeluje već treći put. Na konferenciji za medije predstavljen je ovogodišnji program. Pročelnica Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreja Baraba najavila je aktivnosti koje će se održati u ovom tjednu i predstavila partnere Grada koji sudjeluju u programu. Tjedan mobilnosti počinje danas, na dan kada se obilježava Dan zaštite ozonskog sloja, a završava 22. rujna, na Euopski dan bez automobila. Tog dana će se i Zadar prilkjučiti obilježavanju na način da će se za automobilski promet zatvoriti ulice Stratico i Bartula Kašića  od 7 do 17 sati, a građani će u tom vremenu moći koristiti besplatan javni prijevoz koji osigurava Liburnija na relaciji Kolodvor- Poluotok- Kolodvor. Pozvala je sve građane da tog dana ne koriste automobile već javni prijevoz ili da idu pješke i biciklima.
Također  ih je pozvala da ispune anketu koja je objavljena na web stranici Grada, a pitanje je usmjereno na mogućnost zabrane automobilskog prometa na Poluotoku.
Prvu aktivnost u Tjednu mobilnosti predstavila je Atana Grbić iz udruge Eko Zadar.  Sutra, 17. 9. u predvorju HNK u 11 sati održat će se Okrugli stol na temu "Kretanje u Zadru".
Za petak, 18. rujna Jure Šango iz Škole trčanja Zadar najavio je ogledni trening škole trčanja za sve zainteresirane građane, u 18 sati na Pozdravu Suncu.
U subotu, 19. rujna građani će od 9 sati moći razgledati ponudu bicikala i električnih bicikala tvrtke Calimero sport, pokraj Novih vrata kod mosta, a ujedno dobiti i mali besplatni servis svojih bicikala.
Za nedjelju, 20. rujna Neven Pavić iz Biciklističkog kluba Zadar pozvao je na biciklijadu za građane kojoj će start biti u 17 sati na Trgu Petra Zoranića, a cilj nakon otprilike sat vremena i 12 odvoženih kilometara ispred prostorija BK Zadar u ŠRC Franka Lisice.  S obzirom na težinu i trajanje rute, mogu se pridružiti i djeca već od 6 godina.
Posljednji dan Tjedna obilježit će se, osim zatvaranjem ulica za promet, i prezentacijom električnih automobila na Trgu Petra Zoranića od 10 sati,  a u isto vrijeme će i Udruga tjelesnih invalida na Narodnom trgu predstaviti rezultate prikupljanja podataka o preprekama u prometu za kretanje osoba s invaliditetom i majki s kolicima. Udruga prikuplja te podatke tijekom cijelog ovog tjedna, te je njihov predsjednik Stanko Panić pozvao građane da se odazovu i dojave sve prometne prepreke za koje znaju, kako bi ih se moglo sanirati.

Vezane fotografije