Potpisan ugovor za izgradnju podvožnjaka ispod rulne staze zadarske zračne luke
Fotogalerija gallery
Duljina zahvata je 444,36 m, a vrijednost radova iznosi cca 27 milijuna kuna ( bez PDV-a).

Zemunik, 21. siječnja 2017. - U Maloj vijećnici općine Zemunik potpisan je Ugovor za „Projekt izgradnje podvožnjaka na spojnoj dionici između DC422 i ŽC6040, ispod rulne staze Zračne luke Zadar“.

Ugovor za projekt izgradnje podvožnjaka potpisali su ispred investitora radova, Hrvatskih cesta d.o.o. direktor, Josip Škorić i predstavnik izvođača radova, ujedno predsjednik Uprave tvrtke Colas Hrvatska d.d., Siniša Košćak.

Svečanosti potpisivanja Ugovora nazočio je u ime resornog ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića državni tajnik za infrastrukturu, Tomislav Mihotić te pomoćnik ministra Josip Bilaver, ispred Uprave za fondove EU resornoga Ministarstva.

Svečanom potpisivanju Ugovora također su nazočili gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, načelnik općine Zemunik Ivica Šarić te ravnatelj Županijske uprave za ceste Zadarske županije, Mile Fabijan i direktorica Zračne luke Zadar, Irena Ćosić.

Kako je istaknuto na svečanosti predmetni zahvat nužan je radi razdvajanja prometnih tokova zračnog i cestovnog prometa čime će se omogućiti nesmetano prometovanje svakim od navedenih vidova prometa. Duljina zahvata je 444,36 m, a vrijednost radova iznosi cca 27 milijuna kuna ( bez PDV-a). Rok za izvođenje radova bit će 18 mjeseci od datuma uvođenja izvođača u posao.

- Prije sedam godina, u travnju 2010. godine, došlo je do zatvaranja ceste koja je danas tema potpisivanja ugovora što je bio uvjet za zatvaranje poglavlja 14. prometne politike u pristupnim pregovorima Hrvatske i EU, ali je nakon toga, u vrijeme tadašnjeg ministra Božidara Kalmete sklopljen sporazum između Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste i Općine Zemunik za gradnju podvožnjaka ispod rulne staze Zračne luke. Danas ćemo potpisati ugovor o izvođenju radova na izgradnji tog podvožnjaka. Rok od 18 mjeseci je takav zbog specifičnih poslova koji ne smiju remetiti sigurnost i rad Zračne luke – kazao je između ostalog direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, dodajući kako se konkretan početak radova očekuje nakon uvođenja izvođača u posao, otprilike za mjesec dana.

Državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić istaknuo je kako je najvažniji dio rekonstrukcije prometnice pothodnik dug 103 metra koji će povezati mještane Zemunika i Smilčića sa Zadrom i izbjeći konfliktne točke koje su se prije događale na uletno-sletnoj stazi Zračne luke Zadar.

- I sam sam bio sudionik tih razgovora u to vrijeme s gradonačelnikom Kalmetom i direktorom Hrvatskih cesta, izborili ste se za to, želim vam uspješnu realizaciju – kazao je državni tajnik.

Gradonačelnik Kalmeta podsjetio je da je još kao tadašnji resorni ministar prometa i infrastrukture s Hrvatskim cestama  i Općinom Zemunik potpisao Sporazum o izgradnji podvožnjaka ispod zadarske Zračne luke kako bi Zemuničanima ali i stanovnicima tog djela zadarskog zaleđa omogućili promet od svoga mjesta prema Zadru starom prometnicom.

- Bili smo uporni, nismo odustajali uspkos svim problemima koji su bili i evo danas je potpisan ugovor za izgradnju podvožnjaka koji će ova mjesta i žitelje ovog kraja još jednom prometnicom povezati s gradom Zadrom s čime sam izuzetno zadovoljan, istaknuo je gradonačelnik Kalmeta.

- Dobre se stvari događaju onima koji vjeruju, još bolje onima koji čekaju, a najbolje onima koji ne odustaju. Iako su nas drugi bili otpisali, mi smo u Zemuniku vjerovali da će doći do današnjeg dana i potpisivanja ugovora za gradnju podvožnjaka. Ovo nam je danas satisfakcija za sav trud, hvala svima koji su nam pomogli na bilo koji način jer je ovo projekt Zemuničanima od životne važnosti. Zemunik se opet vraća kao sjecište putova i vrata Zadra što je bio oduvijek u povijesti – kazao je načelnik Općine Zemunik, Šarić.

Vrlo emotivan bio je i bivši načelnik Zemunika Joso Marušić za čijeg je mandata cesta zatvorena, ali su i pokrenuti pregovori oko izgradnje podvožnjaka.

Postojeća cesta koja povezuje Zemunik donji s Babin Dubom i dalje sa Zadrom jednim svojim dijelom prolazi kroz područje zračne luke Zadar. Cesta je u tom dijelu danas zatvorena te se promet odvija okolnim putem  preko državne brze ceste Zadar-luka gaženica (D424)- čvor Zadar 2 (A1). Obzirom da to predstavlja problem lokalnom stanovništvu izrađena je projekta dokumenatcija za izvedbu podvožnjaka kojima će se državna cesta D422 provesti ispod rulne staze zračne luke čime će biti osiguran kontinuitet prometovanja na istoj.

Postojeća prometna veza prekinuta je u travnju 2010. Iz razloga sigurnosti odvijanja i zračnog i cestovnog prometa. Zatvaranje ceste bio je jedan od uvjeta za zatvaranje 14. Poglavlja o Prometnoj politici u pristupnim pregovorima s Europskom unijom. Prije zatvaranja ceste na tom mjestu postojalo je križanje rulne staze i ceste u jednoj razini te se promet prekidao u trenutku prolaska zrakoplova.

Izgradnjom podvožnjaka omogućit će se neusporedivo veća razina sigurnoasti kako prometa unutar zračne luke tako i lokalnog prometa. Za cijelo vrijeme izvođenja radova zračni promet odvijat će se nesmetano.

 

Vezane fotografije