Posjet predstavnika Hrvata iz Crne Gore
U siječnju 2016. predstavljanje Zadarske županije i grada Zadra u Boki Kotorskoj.

U Maloj vijećnici Grada Zadra, u ponedjeljak, 16. studenog 2015. godine, gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta i pročelnica Ureda Grada, Mirjana Zubčić primili su predstavnike hrvatske manjine u Crnoj Gori, Mariju Vučinović, ministricu bez portfelja u Vladi Crne Gore i Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore u pratnji prof. dr. sc. Vande Babić sa Sveučilišta u Zadru. Na prijemu se razgovaralo o mogućoj suradnji na području promicanja i očuvanja hrvatske kulturne baštine i razvijanja kulturnih veza sa hrvatskim narodom u Crnoj Gori.

Gđa. Marija Vučinović je istaknula važnost očuvanja opstojnosti hrvatskog naroda na području Crne Gore i podršku matične zemlje. Posljednji popis stanovništva iz 2013. godine pokazuje da broj Hrvata u Crnoj Gori opada i trenutno iznosi 6.021 za razliku od 2006. kada ih je bilo 7.146. Hrvatska manjina u Crnoj Gori ima svoje središte u Tivtu gdje su Hrvati u Crnoj Gori najbrojniji i gdje postoji mogućnost pohađanja dodatne nastave u hrvatskoj školi. Svakako naglasak svih aktivnosti je na očuvanju kulturne baštine i hrvatskog jezika kojeg u Crnoj Gori promiče hrvatska lokalna radio postaja i internetski portal.

Gradonačelnika Kalmetu i suradnike, gđa. Vučinović i gosp. Deković, pozvali su u Crnu Goru početkom 2016. godine kada je planirano predstavljanje Zadarske županije u Boki Kotorskoj te izrazli želju da na tom predstavljanju sa svojim programom sudjeluje i Grad Zadar. Kao prvi korak kulturne razmjene je upravo izložba Interkulturalna art promocija koja će se otvoriti večeras u prostoru Muzeja Grada Zadra, a koja će prijeći granicu i na taj način jačati veze hrvatske manjine u Crnoj Gori i Zadarske županije i grada Zadra. U nastavku dana gosti iz Crne Gore održali su sastanak s rektoricom Sveučilišta u Zadru i nadbiskupom Zadarske nadbiskupije.

Vezane fotografije