O nasilju ne treba šutjeti nego ga jednoglasno osuditi - ne postoji kolektivna odgovornost Zadrana
O nasilju ne treba šutjeti nego ga jednoglasno osuditi - ne postoji kolektivna odgovornost Zadrana
Očitovanje gradonačelnika Branka Dukića.

Osobno i kao gradonačelnik osuđujem baš svaki oblik nasilja, inzistiram na njegovom sankcioniranju i otvoren sam prema svakom prijedlogu koji će dovesti do prevencije. Istovremeno ne mogu pristati na kolektivnu odgovornost Zadrana koji su od jednom postali „mrzitelji žena“ i „ksenofobi“ jer to činjenično ne stoji. Pored toliko pozitivnih primjera, zadovoljnih građana i posjetitelja svih nacionalnosti, boja kože i vjerskih i seksualnih orijentacija koji mirno žive i turista koje se redovito vraćaju u Zadar eksces ne može definirati grad i njegove stanovnike. Ovo je grad uspješnih sportaša, humanitaraca, kulturnjaka, arhitekata, vrijednih radnika, tolerantnih i pristojnih ljudi. 

Kao što je šutnja zlo tako je i stvaranje lažne slike o gradu slučaju jednako zlo prema svim građanima ovog grada i kao gradonačelnik moram na to reagirati. 

Tema seksualnog zlostavljanja je tema o kojoj svakako trebamo javno govoriti. 

Prema istraživanjima svaka peta djevojčica u Europi je na neki način seksualno zlostavljana. Ne u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu ili Zadru, nego u Hrvatskoj i Europi. To je ispred svačijih vrata. To je strašna statistika i neovisno što se aktualni događaj nije dogodio u Zadru dužni smo o tome govoriti. Sve institucije i društvo u cjelini smo dužni pronaći odgovor i naučiti se primjereno nositi s tim što u ovom trenutku očito nije slučaj i zato ponavljam; moramo govoriti i djelovati.

Napadi i fizičko nasilje prema bilo kome su nedopustivi i nitko normalan to ne može opravdati, no svaljivati odgovornost na cijelu zajednicu zbog pojedinačnih slučajeva koje ta zajednica niti potiče niti podržava, naprotiv koje osuđuje, sigurno nema za cilj detektiranje problema i prevenciju nasilja. Slučajevi takvog nasilja događaju se u sredinama zapadne demokracije koje bi siguran sam svi označili najtolerantnijima. Bitno je kako se kao društvo postavimo prema tome i vjerujem da u tom smislu svi imamo prostora za napredak. 

Na žalost pojedinci su spremni kaznena djela pojedinaca iskoristiti za političke obračune s neistomišljenicima, a žrtva su građani. Stranačke boje u takvim trenutcima mogu biti tema samo onima koji ne žele rješenje.

Svaki slučaj je neizbrisiva trauma za žrtvu, svako nasilje nanosi štetu ovoj zajednici i ljudima koji žele živjeti u miru, pošteno raditi i odgajati svoju djecu. Zadar je i dalje u Europskim okvirima izrazito miran i siguran grad. Moramo otvoreno progovoriti, djelovati, ali ne postoji kolektivna odgovornost koja nam se nameće. Zadrani se nemaju zašto sramiti jer počinitelji imaju imena, prezimena, a postoje institucije ove države čiji je zadatak postupati prema takvima. 

Volio bih da svaki postupak u narednom razdoblju bude s mislima i uz veliki ljudski obzir i solidarnost prema svakoj žrtvi i u usmjerenosti da se o društvenim problemima otvoreno govori, a ne da se iste koriste za politikantsku propagandu.

Ponavljam na institucijama je da djeluju kako bi svako pojedinačno djelo bilo primjereno kažnjeno, kako bi žrtva dobila svu potrebnu pomoć i zaštitu i kako bi se napravilo sve da se to ne ponavlja. U tom smislu grad Zadar će sigurno biti na pravoj strani, na strani tihe, vrijedne i pristojne većine grada.