Zagrli Zadar
Zagrli Zadar
Predstavljen program Zagrli Zadar- koncerti, ples, predstave na Bedemima zadarskih pobuna.

Zadarski Poluotok, jezgra grada koji je kroz stoljeća i tisućljeća intenzivnog života ispisao nevjerojatno uzbudljive stranice hrvatske povijesti, zagrljen je bedemima, obrambenim zidinama i fortifikacijama koje su mu osigurale opstanak. Godine 2017. UNESCO – ov Odbor za svjetsku baštinu, upravo je zidine koje su u toj burnoj povijesti doživjele transformacije, uvrstio na Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“. 

Gradonačelnik Branko Dukić, pročelnica za kulturu i sport Dina Bušić i Miljenko Domijan, kao jedan od najzaslužnijih ljudi za upis zadra u UNESCO-vu baštinu, predstavili su danas program Zagrli Zadar,  kampanju  kroz koju se promoviraju  aktivnosti na novoobnovljenim bedemima, a čiji program će se održati 9. srpnja, na 4. godišnjicu upisa u UNESCO.

"Građani Zadra baštine uz bedeme i niz projekata obnove od izuzetnog značaja, poput Kneževe palače, a baštinit će i one čiji je skori završetak obnove pred nama poput Providurove palače, kompleksa Sv. Nikole, zgrade Bakmaz. U posljednjoj europskoj perspektivi bili smo lideri u Hrvatskoj na tom području, a očekujemo da ćemo tako nastaviti i u ovoj koja slijedi. No, svaka obnova i rad na infrastrukturi tek je dio projekta. Ono što nam je kao onima koji strateški sagledavaju baštinu, kulturu i  turizam, izuzetno važno, je sadržaj kao i programiranje te održivost projekata koje svojim odlukama i zalaganjima na svim razinama, pomažemo vratiti u izvorna stanja."- istaknuo je gradonačelnik.

Pročelnica Bušić najavila je događanja koja počinju u petak, ali se nastavljaju i kroz cijelo ljeto u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zadar kroz niz kulturnih i zabavnih događanja: - Na obljetnicu upisa zadarskog fortifikacijkskog sustava na popis svjetske baštine UNESCO – a, na Bedemima zadarskih pobuna koje grle zadarski Poluotok, održat će se cjelovečernji program koji ujedno označava početak kampanje Zagrli Zadar. Na četiri pozirnice koje nose imena Drioli, Sv. Marcela, Sv. Roko i Kaštel, Grad Zadar donosi programe koji komuniciraju s reneansnom poviješću bedema te programe zabavnog karaktera. Na početku Bedema s južne strane na pozornici Drioli očekuje nas comedia dell arte, dvije ulične uzvedbe kultne Punch & Judy u izvedbi ansambla Kazališta lutaka Zadar. Pozornica Sv. Roka na samoj sredini Bedema rezervirana je za manouche jazz u izvedbi Gipsy Swing Sindikata te izložbu Intra Muros zadarskog kultnog fotografa Ante Brkana. Na pozornnici Kaštel izmjenjivat će se ansambl za renesansnu glazbu Marco Polo i Zadarski plesni ansambl s korografijama starih renesansnih plesova, dok je finale rezervirano za program Rock the Walls na pozirnici Sv. Marcele na kojoj će nastupiti Psihomodo Pop.

Program započinje u 20:30 h i traje do 00:00 h uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Ulaz je slobodan.

 

 

 

Vezane fotografije

Zagrli Zadar Zagrli Zadar Zagrli Zadar Zagrli Zadar Zagrli Zadar