Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general bojnik Marinko Krešić i predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke Mladen Pavković, u ime Udruga proizišlih iz Domovinskog rata, dodijelili su u danas u Gradskoj vijećnici priznanje Gradu Zadru s nazivom GRAD JUNAK HRVATSKOG DOMOVINSKOG RATA.
Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general bojnik Marinko Krešić i predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke Mladen Pavković, u ime Udruga proizišlih iz Domovinskog rata, dodijelili su u danas u Gradskoj vijećnici priznanje Gradu Zadru s nazivom GRAD JUNAK HRVATSKOG DOMOVINSKOG RATA.

U nazočnosti predstavnika Udruga proizišlih iz Domovinskog rata s područja Zadarske županije i svojih najbližih suradnika, zamjenika Dražena Grgurovića, te članova Poglavarstva Stanka Zrilića i Joze Dragića, ovo veliko priznanje Gradu Zadru primio je gradonačelnik Živko Kolega.

Priznanje koje su do sada primili gradovi Vukovar i Knin nastalo je na inicijativu UBIUDR Podravke i Hrvatskog generalskog zbora, a pod visokim pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor.
Ovo priznanje dodjeljuje se kao simbolično odavanje počasti hrvatskim gradovima-stradalnicima koji su dali izniman doprinos na svim poljima tijekom Domovinskog rata.

Gradonačelnik Kolega tom je prilikom izrazio posebno zadovoljstvo što se s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora i Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke, ali i predstavnicima svih udruga proizišlih iz Domovinskog rata s područja Zadarske županije susreće u ovakvo lijepim okolnostima, kada netko izvan Zadra vrednuje značaj i ulogu Zadra u Domovinskom ratu.
Podsjetio je potom na teške dane rata koji je započet agresijom garašanovski zadojenih velikosrpskih ideologa koji su željeli ostvariti san o Velikoj Srbiji na granici Karlobag – Virovitica, agresijom crvenih i crnih, sa zvijezdom petokrakom i četničkom šubarom.

«Krenuli su na Hrvatsku. Hrvatska nije željela ovaj rat, bila je nespremna. I ono malo oružja što smo imali od teritorijalne obrane, predano je potencijalnim agresorima. Ali Hrvatska se svojim srcem i hrabrošću obranila. Usprkos neprekidnom granatiranju, bez struje i vode, vrlo brzo dolazi do preustroja Hrvatske vojske, te u siječnju 1993. u akciji Maselnica, pod vodstvom generala Bobetka i Gotovine, oslobođena je Općina Zadra, kao i dostatan koridor koji povezuje sjevernu i južnu Hrvatsku. Bio je to uvjet za ostale oslobodilačke akcije koje će slijediti, sve do one najveličanstvenije Oluje, kada je Hrvatska, uz najmanji mogući broj žrtava na obje strane bila slobodna», istaknuo je Živko Kolega.

U nastavku svog obraćanja, Kolega je kazao kako je iza nas 15 godina od početka tih najtežih, ali i najponosnijih trenutaka zadarske i hrvatske povijesti nakon kojih Hrvatska danas kroči u zajednicu europskih demokratskih država gdje geografski i kulturološki oduvijek i pripada.

«Priznanje koje nam danas dodjeljujete priznanje je svim junacima Domovinskog rata, svim braniteljima koji su branili i obranili Zadar, posebno onima koji danas nisu s nama, koji su svoje živote ugradili u slobodni Zadar i slobodnu Hrvatsku, na ponos budućih naraštaja u neovisnoj Hrvatskoj.
Njih ne možemo danas vratiti njihovim obiteljima, zato im još jednom, u ime građana ovog grada kažem, veliko i vječno hvala. Ovo je priznanje i ranjenima, kao i svim ostalim braniteljima, ali i priznanje građanima koji su u tim teškim godinama ostali u svom gradu i dijelili njegovu sudbinu, zaključio je gradonačelnik Kolega, primajući priznanje Grad junak hrvatskog Domovinskog rata.